Κοινός απεργιακός αγώνας

Έπειτα από χρόνια πολεμικής και διασπάσεων τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας συμφώνησαν να κινητοποιηθούν από κοινού κατά του σχεδίου λιτότητας και της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
«Τις διαμαρτυρίες τις καταλαβαίνω είναι δικαιολογημένες, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτική επιλογή» απαντά ο Ιταλός πρωθυπουργός, επικαλούμενος και πάλι «το παράδειγμα της Ελλάδας» για να αιτιολογήσει τα μέτρα συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

Ανησυχώντας για τις συνέπειες των μέτρων σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, τα συνδικάτα Cgil

(πρώην κομμουνιστική αριστερά), Cisl (χριστιανοδημοκράτες) και Uil (σοσιαλιστές) συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν κοινή τρίωρη στάση εργασίας για την προσεχή Δευτέρα.

Τα τρία συνδικάτα, τα οποία δραστηριοποιούνται χωριστά τα τελευταία χρόνια, συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν μια συνάντηση από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, στη διάρκεια της οποίας θα του ζητήσουν «τις απαραίτητες αλλαγές» στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα μέτρα προβλέπουν κυρίως «πάγωμα» για το 2012 και το 2013 της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τις συντάξεις άνω των 960 ευρώ, την παράταση της διάρκειας των εισφορών για συνταξιοδότηση (στα 41 χρόνια για τις γυναίκες και στα 42 για τους άνδρες από 40 που είναι σήμερα) και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 62 χρόνια το 2012 έναντι των 60 που είναι σήμερα με προοπτική να εξισωθεί με εκείνη των ανδρών (66 χρόνια) το 2018.

Η ανακοίνωση κινητοποιήσεων από τις Cisl και Uil υπογραμμίζει την έντονη δυσαρέσκειά τους· τα συγκεκριμένα συνδικάτα είχαν επιδείξει μετριοπάθεια κατά τα τελευταία χρόνια και αρνούνταν ανέκαθεν να συνδεθούν με τις απεργίες της Cgil.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του εμπορικού συλλόγου Confcommercio δείχνει ότι «η χώρα βρίσκεται ήδη σε οικονομική ύφεση από την στιγμή που το 2012 η κατανάλωση πρόκειται να συνεχίσει την καθοδική της πορεία με ένα ακόμη μείον 0,3%».

Keywords
Τυχαία Θέματα