Συνεχίζεται η ένταση στην Κύπρο

Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να πλέουν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, συνοδεύοντας το σκάφος σεισμικών ερευνών «Μπαρμαπρός».

Την Τουρκία καταγγέλλει με γραπτή δήλωση ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ότι ενώ διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση

του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν. Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος θα θέσει το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλεί την Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, «να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών».

Νωρίτερα, η Αγκυρα απάντησε με συνέχιση των σεισμικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις έρευνες, επικαλούμενο τη συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και της κυβέρνησης του ψευδοκράτους. «Θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» είπε ,υποστηρίζοντας οτι «στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι». Εν τω μεταξύ, τραγική κατάληξη για το μικρό εκπαιδευτικό αεροσκάφος με 2 επιβαίνοντες, τα συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 40 ναυτικά μίλια μακριά από τη Λάρνακα. Είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ αφού απογειώθηκε από την Πάφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα