«Σύνδεση με Σύνεση»

Τη διαδικασία υλοποίησης του καινοτόμου έργου: "Σύνδεση με Σύνεση", ξεκίνησε η Safer Internet Hellas, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος", στόχος του οποίου είναι η ενημέρωση των ανηλίκων, σχετικά με τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν το Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, κύριος στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το "cyberbullying" και αποτελεί πανευρωπαϊκά κυρίαρχο ζήτημα.

Η ανάγκη στην ενημέρωση των χρηστών, σχετικά με τα
δικαιώματα που έχουν στο Διαδίκτυο, αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά, είναι επιτακτική στην εποχή που διανύουμε, καθώς το 60,9% των ανηλίκων θεωρεί ότι κατέχει τον έλεγχο του χώρου και των κινήσεών του στο Ίντερνετ, ενώ το 65,5% δεν έχει επίγνωση της έννοιας του ιδιωτικού απορρήτου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 49,6% των ανηλίκων δεν σέβονται τη γνώμη των άλλων, όταν βρίσκονται online, το 68,6% αγνοεί τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, ενώ το 60,1% δεν αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά τους στο Διαδίκτυο μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη φυσική τους ζωή.

Μέσα από καινοτόμες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, το έργο "Σύνδεση με Σύνεση", στοχεύει στο να εξοπλίσει τους ανηλίκους με τις απαραίτητες γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ψηφιακή Εποχή, εκτιμώντας και όχι απορρίπτοντας την διαφορετικότητα. Στόχος, επίσης, του συγκεκριμένου έργου είναι η ευαισθητοποίηση για τα θύματα οποιασδήποτε μορφής ρητορικής μίσους, εκφοβισμού, ρατσισμού, και διάκρισης στο Διαδίκτυο, καθώς και τη στήριξη αυτών.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, θα πραγματοποιηθούν 13 σεμινάρια μέσω σύνδεσης στο Ίντερνετ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, 4 θεατρικές παραστάσεις της "Φάρμας του Διαδικτύου", στην περιοχή της Αττικής, καθώς και ενημέρωση 500 εκπαιδευτικών, από 1/5/2015-30/04/2016.

Στο εγχείρημά της αυτό η Safer Internet Hellas θα έχει τη στήριξη του ισλανδικού οργανισμού Heimili og Skoli, που υλοποιεί την επίσημη εθνική εκστρατεία κατά της ρητορικής μίσους "No Hate Speech Movement", του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα