«Να υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου»

«Γίνεται όλο και πιο έντονη η αίσθηση πως μία ελληνική χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί, όμως όλοι οι συνομιλητές μου επιμένουν ότι καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ» αναφέρει σε εκτεταμένη εκ βαθέων συνέντευξή του προς το πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει ότι πρέπει να προκύψει συμφωνία Αθήνας-πιστωτών το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου
«για ευνόητους λόγους», όπως αναφέρει, ενώ τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τώρα, ανοίγοντας όμως περιθώριο μετάθεσης ορισμένων μέτρων για το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί ενδιαμέσως σε μονομερείς ενέργειες.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώνει ότι ο ΦΠΑ πρέπει να αποφέρει γύρω στο 1% του ΑΕΠ, ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αυξηθούν και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να περιορισθούν ενώ χαρακτηρίζει επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αρκεί να μη θίγουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι από τη μακρά εμπιστευτική συζήτησή του με τον κ. Τσίπρα στη Ρίγα, αποκόμισε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός γίνεται ολοένα και πιο υπεύθυνος και ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερο το μέγεθος του καθήκοντός του. Αντιθέτως, υποστηρίζει ευθέως ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις», και προσθέτει ότι δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι -όπως λέει- δεν είναι κανονικά κόμμα αλλά άθροισμα διαφορετικών τάσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα