Συνάντηση Τζ. Κέρι - Μπ. Μπορίσοφ

Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και τον περιορισμό της ενεργειακής της εξάρτησης, δήλωσε από τη Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ο κ. Κέρι ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει έναν ειδικό σε θέματα ενέργειας να συνεργαστεί με το αρμόδιο βουλγαρικό υπουργείο
και να βοηθήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, μετά και την ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στους πολίτες της Βουλγαρίας.

Ο κ. Κέρι, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, ανέφερε ακόμη πως θα προσπαθήσει να διασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον διασυνδετήριο αγωγό της Βουλγρίας με την Ελλάδα, μια προοπτική που έχει ήδη συζητηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο, αρμόδιο για την Ενέργεια, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι Ουάσιγκτον και Σόφια θα αυξήσουν, επίσης, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τα βουλγαρικά σχέδια για βελτιστοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ.

Θα υπάρξει συνεχής διμερής συνεργασία στην ασφάλεια, την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στην έννομη τάξη, την εκπαίδευση και τη διαδικασία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του βουλγαρικού και του αμερικανικού λαού, με τη σύσταση ομάδων εργασίας για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα, ανακοίνωσαν οι κ.κ. Κέρι και Μπορίσοφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, σήμερα, στη Σόφια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε -μεταξύ άλλων- ότι πήγε στη Σόφια προκειμένου να πείσει κάθε Βούλγαρο ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο να βοηθήσουν στην ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα, των θεσμών της και της έννομης τάξης.

Σημείωσε δε, ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τα σχέδια της παρούσας κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Υπογράμμισε ακόμη ότι, στην περίπτωση της Βουλγαρίας, η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Ο κ. Κέρι είπε ότι πολλά θέματα καλύφθηκαν κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής διαφοροποίησης.

"Περάσαμε πολλή ώρα συζητώντας για την ενεργειακή ασφάλεια" είπε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές και να βελτιώσει τους ενεργειακούς δεσμούς με τις γειτονικές της χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε, επίσης, καταφατικά στην ερώτηση εάν η "ατζέντα" των συνομιλιών περιελάμβανε το ζήτημα της συμφωνίας με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse για την επέκταση του Κοζλοντούι ή το θέμα της απαγόρευσης εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, λέγοντας πως πρόκειται για "πολύ μεγάλες" επενδυτικές ευκαιρίες.

Στο σημείο αυτό παρενέβη, ωστόσο, ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Novinite, υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι η απαγόρευση εξόρυσης σχιστολιθικού αερίου θα παραμείνει έως ότου αναπτυχθεί μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.

Ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ θα μελετήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του αντιδραστήρα 7 για το Κοζλοντούι, ο οποίος κι αναμένεται να κατασκευαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, από τη Westinghouse, μετά και την περσινή συμφωνία των μετόχων, με μια αμερικανο-βουλγαρική ομάδα εργασίας να αναλαμβάνει την περαιτέρω μελέτη του όλου πρότζεκτ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βίζας για τους Βούλγαρους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα που αφορά την έκδοση βίας είναι "πολύ συγκεκριμένο" και απαιτεί εκπλήρωση "συγκεκριμένων κριτηρίων", με το ποσοστό άρνησης θεώρησης διαβατηρίου να βρίσκεται κάτω από το 3% σε σύγκριση με το 15% για τη Βουλγαρία το 2014. Σημείωσε, ωστόσο, πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται και στο μέλλον επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ακόμη ότι σέβεται την κυριαρχία και την ασφάλεια της Βουλγαρίας, με ορισμένους Βούλγαρους αναλυτές να σχολιάζουν πως η δήλωση αυτή ήταν μια προφανής (έμμεση) αναφορά στα σχόλια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Βουλγαρία δεν συμπεριφέρεται ως κυρίαρχη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα