Η Ά. Διαμαντοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η πρώην υπουργός και πρόεδρος του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, μίλησε στις 15/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* " Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέει, όσον αφορά τα πανεπιστήμια, ότι θα αλλάξει το νόμο Διαμαντοπούλου και εκεί τελειώνει η πολιτική του. Δεν προτείνει τι θα κάνει":

Δημοσιογράφος: Υπήρξε μία αναφορά του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -ενδεχομένως η επόμενη κυβέρνηση, αν λάβουμε υπόψη μας τα ευρήματα
των δημοσκοπήσεων, στη βάση αυτή συζητάμε- στο νόμο Διαμαντοπούλου -σας έχει κατοχυρωθεί αυτό-, που τον χαρακτήρισε εκδικητικό. Είπε μάλιστα ότι "αρκετά ταλαιπωρήθηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο από τον εκδικητικό αυτό νόμο, τον οποίο με διάλογο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, θα τον αλλάξει"...

Ά. Διαμαντοπούλου: «Το πρώτο σχόλιό μου είναι ότι έχουμε μία μεγάλη στροφή του κ. Τσίπρα. Μέχρι πριν 20 ημέρες, η γραμμή -και είχε γραφτεί και στο πρόγραμμά τους το καλοκαίρι-, ήταν ότι με ένα άρθρο θα καταργήσουν το νόμο Διαμαντοπούλου. Τώρα μιλάμε για διάλογο... Και εδώ θέλω να πω -γιατί νομίζω ότι πρέπει όσο γίνεται να μειώσουμε πια τις συγκρούσεις-, ότι ο νόμος έχει ένα τελευταίο άρθρο που λέει ότι, επειδή τα πράγματα στην Παιδεία είναι πάρα πολύ σύνθετα και όλα πρέπει να δοκιμάζονται και να εξελίσσονται, τρία χρόνια από την ψήφισή του, δηλαδή από το 2011, πρέπει να αξιολογηθούν οι δυσκολίες και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές. Άρα, το έργο το έχει έτοιμο. Το δεύτερο σχόλιό μου είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέει, όσον αφορά τα πανεπιστήμια, ότι θα αλλάξει το νόμο Διαμαντοπούλου και εκεί τελειώνει η πολιτική του. Δεν προτείνει τι θα κάνει. Κι εγώ θα ήθελα, σχολιάζοντας πρώτα την φράση "εκδικητικός νόμος", να πω ότι εάν λέγοντας εκδίκηση, εννοεί εκδίκηση απέναντι στις παθογένειες που βασάνισαν το ελληνικό πανεπιστήμιο 40 χρόνια -τα προνόμια, τον κομματισμό, τα συμφέροντα, την αδυναμία σωστής και καθημερινής λειτουργίας, την αδυναμία των καλύτερων μυαλών να γεννήσουν και να παράγουν με τις συνθήκες που θα έπρεπε-, τότε ναι, πραγματικά αυτό κάνει. Αλλά, θα ήθελα να το δούμε θετικά. Πρόκειται για ένα νόμο, ο οποίος είχε όχι απλά την πολύ μεγάλη πλειοψηφία εκείνης της Βουλής... Θυμάστε πόσο συγκρουσιακός ήταν».

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι είναι ένας νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση τότε και το είχαμε θεωρήσει -δημοσιογραφικά και πολιτικά-, πολιτικό γεγονός...

Ά. Διαμαντοπούλου: «Ήταν πρωτοφανές για την Παιδεία. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, δεν είχε ψηφιστεί ξανά νόμος από 255 βουλευτές. Θέλω να σας πω όμως και ότι στους πολίτες τότε, επειδή γίνονταν συνέχεια μετρήσεις της κοινής γνώμης, ήταν πολύ έντονη αυτή η συζήτηση. Υπήρχε 75% με 80% αποδοχή. Θα πρέπει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να πουν τι θα κάνουν, λέγοντας ότι θα αλλάξουν το νόμο. Δηλαδή, θα επαναφέρουν τις κομματικές παρατάξεις στη διοίκηση των πανεπιστημίων; Θα καταργήσουν την καθιέρωση των συμβουλίων, στα οποία σήμερα συμμετέχουν οι πιο λαμπροί Έλληνες από όλον τον κόσμο και ήμασταν η μόνη χώρα που δεν είχε συμβούλια στα πανεπιστήμια; Θα επαναφέρει το άσυλο με τη μορφή που το ξέραμε; Θα σταματήσει την αξιολόγηση των καθηγητών που τώρα πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια και συμμετέχουν σε αυτή και οι φοιτητές; Θα σταματήσει τη λογοδοσία; Γιατί τώρα ο πρύτανης λογοδοτεί πια στο συμβούλιο, δεν είναι ανεξάρτητος. Είναι τόσα πολλά».

* "Θεωρώ ότι ήταν λάθος η επιλογή του κ. Φορτσάκη να παραιτηθεί από πρύτανης και να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας":

Δημοσιογράφος: Θέλω να σταθώ σε ένα κομμάτι της αποστροφής σας, στα ερωτήματα που θέσατε "θα επαναφέρει τα κόμματα στη διοίκηση των πανεπιστημίων;" και να πω ότι εμένα προσωπικά, μου δημιούργησε αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου -ο οποίος στη ρητορική του είχε να βγουν τα κόμματα από τα πανεπιστήμια-, είναι ο πρώτος στη λίστα Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Και αναρωτιέμαι, εάν τέτοιου είδους στρεβλώσεις τελικά απομειώνουν και το πνεύμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και του θεσμικού πλαισίου που θα πρέπει να λειτουργεί το ελληνικό πανεπιστήμιο...

Ά. Διαμαντοπούλου: «Θεωρώ ότι ήταν λάθος η επιλογή του κ. Φορτσάκη να παραιτηθεί από πρύτανης -γιατί φαντάζομαι ότι θα παραιτηθεί, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παραμείνει- και να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι η εκλογή του πριν από τέσσερις μήνες και η τεράστια και δύσκολη προσπάθεια που έκανε -γιατί γνωρίζετε ότι οι πρυτάνεις που θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν το νόμο για να αλλάξουν τα πανεπιστήμια, πρέπει να έχουν πολύ μεγάλες δυνάμεις και πνευματικές αντοχές- ξεκίνησε πολύ καλά. Νομίζω ότι ήταν λάθος αυτή η επιλογή. Θεωρώ ότι είναι και πλήγμα σε αυτή τη διαδρομή. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν αστείρευτες δυνάμεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο, υπάρχουν πολλοί νέοι πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν βγει με πάρα πολύ μεγάλη όρεξη και ο νόμος τρέχει σε πολλά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα σε κάποια περιφερειακά γίνονται μικρά θαύματα. Θέλω να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Χρειάζεται χρόνος. Η αλλαγή στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα, αλλά τα πιο ουσιαστικά. Αν δεν αλλάξουν τα πανεπιστήμια, δεν μπορεί να αλλάξει η χώρα».

* Για ενδεχόμενο grexit:

«Η αλήθεια είναι ότι οι δηλώσεις ξένων -από αρχηγούς κρατών μέχρι οικονομολόγους-, έχουν παίξει τρομερό ρόλο στην εσωτερική πολιτική μας ζωή και την προεκλογική περίοδο. Εμένα αυτό ούτε με συγκινεί, ούτε με ευχαριστεί. Δεν μου αρέσει οι αρχηγοί να χρησιμοποιούν το τι είπε ο τάδε και τι ο τάδε, που είναι διαμετρικά αντίθετα, διότι στην Ευρώπη μπορείς να βρεις όλων των ειδών τις απόψεις... Θεωρώ ότι έχουμε την λογική, την ευθύνη και την επάρκεια να δούμε μόνοι μας την επόμενη ημέρα, η οποία λέει ότι η χώρα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που συνδέονται με την χρηματοδότηση, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για να "αναπνεύσει". Όποιος αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχει λύσει και το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Οι δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας είναι δεσμεύσεις στόχων. Δηλαδή, κανείς δεν μας έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, να μας πει "θα κάνετε αυτό και αυτό". Αυτό που έχουμε δεσμευτεί είναι να πετύχουμε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους και συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της χώρας. Εάν, λοιπόν, η επόμενη κυβέρνηση θελήσει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις - στόχους, αλλά να αλλάξει το περιεχόμενο, επιτυγχάνοντας όμως τους ίδιους στόχους, τότε καλώς. Εάν δεν έχει πρόγραμμα ούτε για το τι θα κάνει, ούτε για το πώς θα το κάνει, ούτε για το πώς θα χρηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα και τα πράγματα κινηθούν τυχαία, στην λογική "σηκώνω την γροθιά μου με το ένα χέρι, πιστεύοντας ότι θα με ελεήσουν στο άλλο", είναι σαφές ότι ο κίνδυνος grexit υπάρχει ως μια δική μας πια επιλογή».

* "Όταν μάθει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τότε θα αλλάξουν τα πράγματα":

«Το ΠαΣοΚ είδε τι σημαίνει κρίση και προσπάθησε, έπαθε και έζησε αυτά που έζησε. Η Νέα Δημοκρατία είδε τι σημαίνει κρίση, έπαθε και αυτή και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έρθει στην κυβέρνηση, θα καταλάβει και θα μάθει τι σημαίνει διαχείριση της κρίσης με την συγκεκριμένη διοίκηση και το συγκεκριμένο κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα -νομίζω- να γνωρίζουν πια όλοι -γι' αυτό και τότε θα αλλάξει η σελίδα απολύτως-, ότι δεν γίνεται να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο στην χώρα, αν δεν αλλάξει η ίδια η χώρα. Οι χορηγίες -ευγενικές ή μη- δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Το ζητούμενο λοιπόν είναι αυτή η αλλαγή».

* Για την κεντροαριστερά: "Αναδημιουργία του χώρου μέσα από ένα νέο σχήμα που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις και θα απαρνηθεί τις παθογένειες των κομματικών συστημάτων":

«Στην ιστορία της χώρας, ο χώρος του προοδευτικού, που έχει πάρει πολλές μορφές -στην Ευρώπη είναι η σοσιαλδημοκρατία-, είναι ο χώρος που έγιναν τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πράγματα, ιστορικά. Θεωρώ ότι στην κοινωνία υπάρχει, είναι ισχυρός και έχει δύναμη. Οι κομματικές του εκφάνσεις, η πολυδιάσπαση σε κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα, οι αδυναμίες των ανθρώπων όλο αυτό το διάστημα -που ίσως να είναι και λογικό μετά την κρίση να χρειαστεί τον απαραίτητο χρόνο-, δημιούργησαν αυτή την πολυδιάσπαση, που ενώ υπάρχει ένα κεντρικό πολιτικό μήνυμα που δένει αυτές τις δυνάμεις, δεν μπόρεσε να γίνει λόγος διαφορετικός από αυτούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν μπορεί λοιπόν η κεντροαριστερά σήμερα να εκφράσει έναν πάρα πολύ σαφή λόγο, που να την διαφοροποιεί... Η δική μου προσπάθεια αυτά τα δυόμισι χρόνια ήταν και θα είναι προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης και της αναδημιουργία αυτής της παράταξης, που την έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη ο τόπος».

Δημοσιογράφος: Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την δημιουργία νέων κομμάτων, ενός νέου σχήματος αντιλαμβάνομαι...

Ά. Διαμαντοπούλου: «Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση εδώ και δύο χρόνια. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι δυνάμεις μπορεί να ενωθούν σε κάτι νέο, το οποίο θα απαρνηθεί τις μεγάλες παθογένειες των κομματικών συστημάτων -έτσι όπως αυτά εξελίχθηκαν- και θα μπορέσει κυρίως να αρθρώσει αυτή την πρόταση για την επόμενη ημέρα. Δουλεύοντας με αυτόν τον οργανισμό εδώ και δύο χρόνια, συνεργαστήκαμε με ειδικούς για συγκεκριμένα θέματα τεράστιας σημασίας, όπως η πρόταση που καταθέσαμε για το χρέος ή η πρόταση για την ελληνική βιομηχανία, η οποία μέσα στην κρίση έχει αφανιστεί και χωρίς βιομηχανία δεν έχουμε θέσεις εργασίας. Όλοι μιλούν για την απασχόληση και δεν λένε πώς θα δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας. Τα κόμματα δεν έδειξαν κανέναν ενδιαφέρον και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Με πήρε τηλέφωνο ο επίτροπος Ενέργειας για αυτή την πρόταση για την βιομηχανία, για να την συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον, γιατί δεν έχουμε μάθει να συζητούμε κάθε φορά τα προβλήματα της χώρας, με την αναγκαία γνώση και την συγκεκριμένη λύση. Είναι όλα σε επίπεδο πολιτικής ατάκας, εξυπνάδας, ποιος θα κάνει την καλύτερη εντύπωση...».

* "Πολύ σημαντικό να είναι και το ΠαΣοΚ στην Βουλή":

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε τον εκλογικό πολιτικό στόχο του ΠαΣοΚ, ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε τρίτο κόμμα;

Ά. Διαμαντοπούλου: «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι και το ΠαΣοΚ στην Βουλή και να παίξει ρόλο, διότι έχει μια πολύ σημαντική εμπειρία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νεα δημοκρατια, ελλαδα, αθηνα, τσιπρας, βουλη, ΠΑΣΟΚ, σημαίνει, νέα, συγκεκριμένο, αναδιαρθρωση, χρεος, λύση, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, τι σημαινει, γνωση, δημοκρατια, θαυματα, προγραμμα, τηλεφωνο, αδυναμια, αρθρο, αννα διαμαντοπουλου, αννα, απλα, ασυλο, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γροθια, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δικη, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ετοιμο, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδια, η δικη, ιδρυση, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λαθος, λύση, λογο, μηνες, μορφη, μπορεις, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, προβληματα, πρυτανης, ρυθμισεις, ρητορικη, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σοσιαλδημοκρατια, τρια, ισχυρος, φορα, χερι, χρονος, εκδικηση, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα