Συνάντηση Κοτζιά με Βούλγαρο ομόλογό του

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, στη Σόφια, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιάς με τον Βούλγαρο ομόλογό του Daniel Mitov. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν το ενεργειακό.

«Να είστε σίγουροί ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί σύντομα» διαβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης. Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε αυτό το έργο ως μεγάλη προτεραιότητα που αποτελεί σταθεροποιητικό δίχτυ για όλη την περιοχή.

Ο κ. Mitov, από την πλευρά του, υπογράμμισε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα των

συνομιλιών και σχολίασε ότι το πρώτο βήμα για την ενεργειακή διαφοροποίηση ξεκινά από τον διασυνδετήριο αγωγό ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων βρέθηκαν επίσης τα οικονομικά θέματα και το μεταναστευτικό. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι το θέμα με τους μετανάστες είναι κοινής ευθύνης και ο ανοιχτός διάλογος είναι η καλύτερη λύση για τα προβλήματα.

Δύο κανόνες ισχύουν για την επίλυση των θεμάτων στην περιοχή μας μέσω συνεργασίας, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς: ο κανόνας του νόμου και η κουλτούρα του συμβιβασμού.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Βουλγαρίας-Ελλάδας, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την σημασία τους, επισήμανε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς σχολίασε και το θέμα του ειδικού φόρου για τις εξαγωγές προς Ελλάδα, που ανέρχεται στο 26%, λεγοντας ότι χρειάστηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση και στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην νέα διατύπωση του άρθρου 21 θα βρεθεί λύση και για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα δεν θα θίγονται οι τίμιοι επιχειρηματίες.

Το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού στην βουλγαρική πρωτεύουσα συνεχίζεται σήμερα με συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Βουλγαρίας Cecka Cachevа, παρουσία της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τζέμα Γκροζντάνοβα και της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλγαρίας Ντανιέλα Σαβεκλίεβα.

Λίγο πριν την αναχώρηση του, αργά το απόγευμα, στο αεροδρόμιο της Σόφιας ο κ. Κοτζιάς θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα