Ο Τσίπρας θα έπρεπε να πάει στο Εurogroup

Ο πρωθυπουργός αντί να είναι στην Αγία Πετρούπολη σε ένα οικονομικό συνέδριο, θα έπρεπε να ήταν στο Εurogroup, να καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόνισε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών,
Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Θα έπρεπε στο Eurogroup η χώρα να εκπροσωπηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό":

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα γίνει κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό, άλλωστε και οι δύο πλευρές και η ευρωπαϊκή και η ελληνική -ο κ. Βαρουφάκης για παράδειγμα-, έχουν αποκλείσει μια οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση, πολύ περισσότερο μια συμφωνία. Θα μπορούσε, όμως, αν το ήθελε η ελληνική πλευρά, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι με δική μας ευθύνη δεν θα συζητηθεί κάτι επί της ουσίας σήμερα;

Π. Ιωακειμίδης: «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στην ελληνική πλευρά. Ένα άλλο μερίδιο στην ευρωπαϊκή. Αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στην ελληνική πλευρά. Με άλλα λόγια, αν η ελληνική πλευρά ήθελε πράγματι το σημερινό Eurogroup να είναι το αποφασιστικό και να φτάσει, αν όχι σε μια συμφωνία, αλλά πάντως σε ένα υψηλό επίπεδο σύγκλισης απόψεων, θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να πει, ωραία, εφόσον η ευρωπαϊκή επιτροπή λέει ότι τα κείμενα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι κείμενα που θα πρέπει να τα αποδεχτούμε ή να τα απορρίψουμε, ως έχουν -take it or leave it-, αλλά είναι κείμενα που αποτελούν τη βάση συζήτησης, ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να μπει σε αυτή τη συζήτηση, με στόχο να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε στο Εurogroup την Ελλάδα να την εκπροσωπήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Έχει γίνει στο παρελθόν αυτό, δηλαδή σε Εurogroup ή και σε Ecofin να βρεθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, μπορεί να τη δεσμεύσει, είναι αυτονόητο. Επομένως, ο πρωθυπουργός αντί να είναι στην Αγία Πετρούπολη σε ένα οικονομικό συνέδριο, θα έπρεπε να ήταν στο Εurogroup, να καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βεβαίως, εάν οι υπουργοί δεν μπορούσαν να φτάσουν στην τελική συμφωνία, την επομένη ή με την μεσολάβηση δύο - τριών ημερών, να συγκληθεί Euro Summit -δηλαδή διάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης-, όπου και οι δύο πλευρές θα είχαν δεσμευτεί ρητώς ότι δεν θα τελείωνε το Euro summit, παρά μόνο αν φτάναμε σε συμφωνία. Αυτό, βεβαίως, προϋπέθετε ότι η ελληνική πλευρά θα εγκατέλειπε τη ρητορική της ρήξης, διότι η ρητορική της ρήξης παγιδεύει τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο».
Keywords
Τυχαία Θέματα