Xαμηλές προσδοκίες στο Eurogroup

«Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο σκοπός είναι να αντικαταστήσουμε τις δαπανηρές διαφωνίες με τη συναίνεση», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι ανακοινώσεις από την Ελλάδα δεν ήταν πολύ αισιόδοξες, επομένως δεν έχει μεγάλες ελπίδες για συμφωνία σήμερα. Παράλληλα ανέφερε εκ νέου ότι “Δεν θα έχουμε συμφωνία αν δεν είναι αξιόπιστη”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για λύση, ακόμα και την τελευταία στιγμή, εάν υπάρχει ψυχραιμία και πολιτική βούληση, και επανέλαβε μια φράση που αποτελεί μότο, σχεδόν όλων των Ευρωπαίων, ότι η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στη χώρα μας, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του ταμείου. "Εχω μία προθεσμία για τις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Εάν την 1η Ιουλίου, δεν έχει γίνει η πληρωμή, δεν έχει γίνει η πληρωμή", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα.

«Πρέπει να σταματήσει να επικρατεί η αντίληψη ότι μας χωρίζει χάσμα, οι διαφορές έχουν περιοριστεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες και μπορούμε να τις ξεπεράσουμε τις επόμενες μέρες φτάνοντας σε μια επωφελή λύση για όλους», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Νωρίτερα η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει άνευ προηγουμένου στήριξη και πρέπει να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα. Υποστήριξε ωστόσο ότι η συμφωνία είναι ακόμα εφικτή.

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφθασε νωρίτερα σήμερα στην Αγία Πετρούπολη και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται τη Ρωσία για συνομιλίες για κοινά προγράμματα μάλλον, παρά για να ζητήσει μετρητά, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ.

Εν τω μεταξύ, 'εντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε όλα τα επίπεδα, με φόντο μια συμφωνία για την Ελλάδα. Πληροφορίες θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζουν μια μορφή δήλωσης για το ελληνικό χρέος.

Φωτιά έχουν πάρει και τα τηλέφωνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε στον πρόεδρο της Κομισιόν τα αισθήματα εκτίμησης και φιλίας προς το πρόσωπό του αλλά και για τις προσπάθειές του για έναν συμβιβασμό.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, για το ελληνικό ζήτημα, είχε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε και με Προκόπη Παυλόπουλο και Αλέξη Τσίπρα. Μέσω τουίτερ ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει και με τον κύριο Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα