Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

Το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Αθήνα της κρίσης, το σίσα, είναι το θέμα του πρώτου μέρους ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το διαδικτυακό κανάλι vice.com και αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Guardian(βίντεο).

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο και σε αυτό εμφανίζονται άστεγοι τοξικομανείς που κάνουν χρήση της «κοκαΐνης των φτωχών» ή του λεγόμενου «ναρκωτικού της λιτότητας» το οποίο βρίσκουν με 1 ή 2

ευρώ.

«Πρόκειται για το χειρότερο των ναρκωτικών. Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και σε οδηγεί στην τρέλα» λέει η Μαρία, πρώην εξαρτημένη και προσθέτει: «Αλλά, είναι φθηνό, το βρίσκεις εύκολα και το κάνουν πολλοί». «Σε σκοτώνει, αλλά σε κάνει να θέλεις να σκοτώσεις κι εσύ», δηλώνει ο Κωνσταντίνος.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος ο οποίος επισημαίνει στον δημοσιογράφο του vice.com Άλεξ Μίλερ ότι το σίσα συμβολίζει τον κατήφορο στον οποίο οδήγησε την Ελλάδα η οικονομική κρίση και η ανεργία. «Είναι το «ναρκωτικό της λιτότητας», η απάντηση των εμπόρων στους τοξικομανείς που δεν έχουν πλέον χρήματα για αγοράσουν μία δόση κοκαΐνης ή ηρωίνης», τον ακούμε να λέει.

Ακόμη, στο φιλμ επισημαίνεται πως, η κυβέρνηση επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα με αστυνομικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ναρκομανών και των αστέγων από τα στέκια τους. «Τέτοιες πράξεις δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το κρύβουν κάτω από το χαλί» σχολιάζει ο κ. Πουλόπουλος.

Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, αλλά από το 2009 -οπότε ξέσπασε η κρίση- έχει χάσει 70 από τα 500 άτομα προσωπικό που απασχολούσε και ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.

Ακόμη, μιλούν εκπρόσωπος του ΟΚΑΝΑ καθώς και χρήστες, ενώ το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια αναδρομή στο 2011 και τις μεγάλες διαδηλώσεις. «Είναι γελοίο», επισημαίνει ο δημοσιογράφος, «στο κέντρο της Αθήνας να βλέπεις τέτοιες εικόνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα