«Από τα τρία το πιο καταστροφικό»

«Το ελληνικό μνημόνιο ήταν χειρότερο από της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και απέτυχε εξαιτίας της τρόικας, αλλά και επειδή η ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για την κρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι γνωστοί οικονομολόγοι Ζαν Πιζανί-Φερί, Αντρέ Σαπίρ και Γκούντραμ Βουλφ υπογράφουν την 114σέλιδη μελέτη με τίτλο: «Μια πρώτη αξιολόγηση για τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τις χώρες της ευρωζώνης» και εστιάζει στη

συνεργασία της τρόικας και στον ρόλο του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση, αναδεικνύοντας τις πολιτικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντιστοιχία με την επιτυχία του ιρλανδικού και του πορτογαλικού.

«Οι κρίσεις που εκτυλίχθηκαν από το 2010 και μετά βρήκαν την ΟΝΕ απροετοίμαστη, ενώ η Ελλάδα υποφέρει ακόμη από το ότι ήταν η πρώτη χώρα που βρέθηκε σε ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης που ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια κρίση».

Επίσης εκθέτουν την τρόικα τόσο για τις εκτιμήσεις της για την ικανότητα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας όσο και για τα προγράμματα της που απέτυχαν οικτρά με αποτέλεσμα τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση και την εκτίναξη της ανεργίας.

Συνοψίζοντας τους λόγους που το πρόγραμμα απέτυχε αναφέρουν ότι οι αρχικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς στην Ελλάδα, η οποία ήταν το πειραματόζωο της ευρωζώνης»!

Επίσης, σημειώνουν ότι καθυστέρησε πολύ να γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που το πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Οι οικονομολόγοι του Bruegel καταλήγουν ότι «οι εικασίες σχετικά με μια πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ έχουν μειωθεί και η ανάσχεση (ακόμη και αναστροφή) των εκροών καταθέσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην εγχώρια ημερήσια διάταξη. Ωστόσο η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική παραμένει ζοφερή».

Keywords
Τυχαία Θέματα