«Στροχάιμ» στο Από Μηχανής Θέατρο

Τη Νόρμα Ντέσμοντ, τον μεγαλύτερο ρόλο της ντίβας του αμερικανικού βωβούκαι ομιλούντα κινηματογράφου Γκλόρια Σουάνσον, υποδύεται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Στροχάιμ», το οποίο παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Μαζί της ο Ακις Βλουτής και η Αγλαϊα Παππά. Σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γοητευμένος από την παράξενη και σύνθετη προσωπικότητα του αυστροαμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Έριχ Φον Στροχάιμ, αλλά και την ερμηνία της Γκλόρια Σουάνσον στην ταινία - σταθμόΗ Λεωφόρος της Δύσης, γράφει ένα

κείμενο για μια παράσταση,την ημερα του θανάτου του σκηνοθέτη.

Η γνωστή ηθοποιός μίλησε για το έργο στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και την εκπομπή «Αθήνα Μ ακούς;»

"Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, εκτυλίσσεται τη πραγματική ημερομηνία του Έρικ Φον Στρόχαϊμ, στις 12 Μαΐου του 1957. Την πραγματική ημέρα που πεθαίνει στη Γαλλία ο Στρόχαϊμ, απογοητευμένος από το πως τον υποδέχτηκε το Χόλιγουντ και το πως του συμπεριφέρθηκε- γιατί εκείνος ήταν ένας οραματιστής, σπουδαίος καλλιτέχνης, έκανε γυρίσματα μέχρι να πετύχει το τέλειο πλάνο-. Το Χόλιγουντ μια βιομηχανία κέρδους που κυνηγούσε πάντα το χρήμα και μόνο δεν είχε χώρο για έναν τέτοιο σκηνοθέτη. Εδώ λοιπόν, στην παράσταση, η Νόρμα Ντεσμοντ, που είναι η η ηρωίδα που υποδύεται η Γκλόρια Σουάνσον, στην ταινία " Η λεωφόρος της Δύσης" τον επισκέπτεται το πρόσωπο της μυθοπλασίας, το μη υπαρκτό πρόσωπο,στο σπίτι που ζούσε ο Στρόχαϊμ τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στη Γαλλία, σε μια επαρχιακή πόλη, μαζί με μια Γαλλίδα ηθοποιό της Ντενίζ Μπερνακ,-άρρωστος πλέον από καρκίνο- , οικονομικά προβλήματα. Κατά κάποιο τρόπο βλέπουμε την τελευταία ώρα της ζωής του. Έρχεται το πρόσωπο αυτό, μια συνθήκη που μόνο το θέατρο επιτρέπει, για να του προσφέρει κάτι. Έρχεται από ευγνωμοσύνη. Λέει η Νορμα Ντεσμοντ ότι πεθαίνοντας, -ένα πρόσωπο μυθοπλασίας- αν δεν έχει πεθάνει μέσα στη ταινία ή στο θεατρικό έργο τοτε εκείνο παραμένει αθάνατο, εσαεί. Στο έργο ο Δημητριάδης, κάνει την ποιητική αυθαιρεσία οτι η Ντεσμοντ, έρχεται νεκρή απο ένα χώρο πέραν της πραγματικής ζωής σαν άγγελος θανάτου - ψυχοπομπός - να τον περάσει στην αθανασία προσφέροντας του κάτι. Ένα όνειρο ζωής που είχε ο ίδιος ο Στρόχαϊμ. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συγκίνηση και πολύ ενδιαφέρον για βλέπεις αυτή την συζήτηση των ανθρώπων επάνω σε τέτοια φιλοσοφικά θέματα και της ζωής, του θανάτου,της ίδιας της τέχνης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της συνθήκης του ψεύδους και της κατασκευής,των ταινιών του Χόλιγουντ που έχουν αυτή τη λάμψη, αλλά κρύβουν κάτι άλλο, μια τρέλα, μια παρακμή. Είναι ένα πολύ αγαπησιάρικο έργο."

Keywords
Τυχαία Θέματα