Στον πρωθυπουργό το σχέδιο "Διαφάνεια" κατά της διαφθοράς

Του Παναγιώτη Στάθη

Ένα σχέδιο με την επωνυμία «Διαφάνεια» και προωθεί δράσεις κατά τις διαφθοράς και κυρίως σε τομείς αμέσου κινδύνου και υψηλών οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η Υγεία, προμήθειες, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, πολεοδομίες, δημόσια διοίκηση, έχει στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί (Στουρνάρας, Μανιτάκης, Δένδιας και Ρουπακιώτης).

Το σχέδιο οργάνωσε ο Γ.Γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλας και ουσιαστικά

οδηγεί στην εκπλήρωση όλων των διεθνών υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για θέματα διαφθοράς ενώ ανταποκρίνεται και στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και τους οδικούς χάρτες, ενώ έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και την Εθνική ταπείνωση.

Τι αλλάζει

Για την υλοποίηση του προγράμματος «Διαφάνεια», προβλέπεται σύγχρονη οργανωτική υποδομή, εξοπλισμός και στελέχωση με βασικά όργανα:

Τον Εθνικό Συντονιστή που υπάγεται στον Πρωθυπουργό και έχει τις αρμοδιότητες συντονισμού, εποπτείας και ελέγχου όλων των εμπλεκομένων παραγόντων και των δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Διυπουργική Γραμματεία, που αποτελείται από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων.

Συντονιστική Επιτροπή, την οποία θα αποτελούν οι επικεφαλείς όλων των επισήμων φορέων με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς στην χώρα μας

Συμβουλευτικό Σώμα. Θα το αποτελούν εκπρόσωποι από ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, παραγωγικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Περιφερειακή Επιτροπή. Θα αποτελείται από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της Χώρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Σούρλας, «πολιτική βούληση και διαφθορά δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι όπου υπάρχει διαφθορά δεν υπάρχει πολιτική βούληση και όπου υπάρχει πολιτική βούληση δεν υπάρχει διαφθορά.

Όταν και όπου υπάρχουν πολιτικοί με ήθος, με αξιοπρέπεια, με προσήλωση στο καθήκον, με καθαρά χέρια, ανεξάρτητοι από οικονομικά συμφέροντα και άλλα ταπεινά κίνητρα, η διαφθορά δεν μπορεί να υπάρξει. Και όπου και αν εκδηλωθεί θα παταχθεί από μια ασυμβίβαστη πολιτική ηγεσία, και την αμέριστη στήριξη των πολιτών που πρωτίστως αυτοί υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της διαφθοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα