Τι "τρέχει" στη ΜΠΕΛΑ

Του Ηλία Μπέλλου

Από υψηλό σε υψηλό με αυξημένους όγκους, ακόμα και εν μέσω πτωτικής αγοράς, η μετοχή της ΜΠΕΛΑ, της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, συγκεντρώνει το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον μεγάλων ξένων οίκων που τοποθετούνται ενόψει και της επικείμενης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου. Οι όγκοι συναλλαγών όμως έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες συνεδριάσεις γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην προσδοκία ανακοίνωσης κερδοφορίας υψηλότερης από αυτή στην οποία παραπέμπει το guidance που έχει δώσει το management.

Έτσι μεγάλοι ξένοι οίκοι όπως η HSBC και η Deutsche Bank εμφανίζονται να έχουν κάνει συναλλαγές μόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο κομμάτια. Έλληνες traders αναφέρουν επίσης ότι σημαντικές συναλλαγές στην ΜΠΕΛΑ πραγματοποιούσε μετά τα τέλη Ιανουαρίου και το prop desk της Goldman Sachs, δηλαδή πράξεις που αφορούν τα ίδια κεφάλαιά της και όχι εντολές πελατών της.

Η ΜΠΕΛΑ δεν είναι βέβαια άγνωστη στους ξένους. Η Franklin Templeton Institutional LLC ελέγχει πλέον το 10% του μετοχικού κεφαλαίο της εισηγμένης συμφερόντων του επιχειρηματία Ευάγγελου-Απόστολου Βακάκη ενώ η Fidelity μέσω διαφόρων ελεγχόμενων επενδυτικών οχημάτων της ελέγχει άνω του 13,7%. Με ποσοστό της τάξης του 5% συμμετέχουν επίσης και κάθε μία από τις First Eagle Investment Management και Fairfax Financial Holdings Limited (ευρύτερα γνωστή από τη θέση της με 20% στην Eurobank Properties).

Τι βλέπουν όμως οι ξένοι στην ΜΠΕΛΑ; H επιχείρηση είναι μια από τις λιγοστές που έχει συγκρατήσει πρακτικά αλώβητο τον τζίρο της παρά την κρίση, ενώ συνεχίζει να δίνει εύρωστη καθαρή κερδοφορία, υπενθυμίζουν παράγοντες της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου του 2013 η εισηγμένη αναμένει οριακά αυξημένες πωλήσεις, από 0% ως 1%, σε σχέση με πέρυσι οπότε και κατέγραψε κύκλο εργασιών 494 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει επίσης δώσει guidance για καθαρή κερδοφορία 70 εκατομμυρίων ευρώ από 97 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περυσινό οικονομικό έτος. Όμως το consensus των αναλυτών που παρακολουθούν την ελληνική επιχείρηση έχει τοποθετήσει τον πήχη υψηλότερα και βλέπει κέρδη κοντά στα 80 εκατομμύρια ενώ για το επόμενο έτος (Ιούλιος 2013- Ιούνιος 2014) αναμένεται περεταίρω αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και της καθαρής κερδοφορίας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα τα περιθώρια κέρδους της Jumbo που έχουν υποχωρήσει και το guidance της διοίκησης προβλέπει συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου έως και κατά 4ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Η μετοχή, σε αυτό το κλίμα, σημείωσε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό την Παρασκευή και εμφανίζει πλέον άνοδο της τάξης του 18% από την αρχή του έτους και 110% στο 12μηνο. Από τα χαμηλά των 2,5 ευρώ στις αρχές το Ιουνίου έως τα τρέχοντα επίπεδα των 7,50 η απόδοση είναι της τάξης του 300%. Τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις το trading των ξένων είναι εντονότατο ενώ πλέον η μετοχή διαπραγματεύεται με λόγο τιμής προς λογιστική αξία 1,6 ενώ ο λόγος τιμής προς προβλεπόμενα κέρδη έχει προσεγγίσει το 10 έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 16,2, όπως επισημαίνουν Έλληνες αναλυτές. Το discount αυτό είναι ασφαλώς εύλογο δεδομένης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά η ομαλοποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει περεταίρω την μετοχή. Αυτό επισημαίνει για παράδειγμα η Investment Bank of Greece που πρόσφατα ανέβασε την τιμή στόχο στα 8,60 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αποδίδει την πρόσφατη άνοδο κυρίως στο rerating που σημειώθηκε μετά την απομάκρυνση του ενδεχομένου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου αν η οικονομία βελτιωθεί.

Αυτό φαίνεται να πιστεύουν και οι ξένοι που στηρίζουν μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Στην πρόσφατη ανανέωση του guidance στα τέλη Ιανουαρίου, το managemenet γνωστοποίησε στο επενδυτικό κοινό ότι οι πωλήσεις της Jumbo κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 0,8% εμφάνισαν, ανερχόμενα σε 295,40 εκατ. ευρώ από 293,06 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η επίδοση αυτή αποδίδεται από την εταιρεία στη σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων στην Βουλγαρία καθώς και των καταστημάτων σε χώρες όπου η εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας (Αλβανία και Σκόπια). Την ίδια ώρα μικρή πτώση πωλήσεων σημείωσαν τα καταστήματα της Κύπρου και της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (Ιούλιο μέχρι και Δεκέμβριο) η Jumbo προχώρησε στην δημιουργία 4 νέων καταστημάτων (Νέα Φιλαδέλφεια, Παλαιό Φάληρο, Θέρμη Θεσσαλονίκης και Σόφια Βουλγαρίας) Ελέγχει έτσι πλέον δίκτυο από 62 καταστήματα τα 51 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 3 στην Κύπρο και τα 8 στη Βουλγαρία ενώ δρομολογεί τα πρώτα δυο καταστήματα στην Ρουμάνια το 2014.

Η ένταση της ανόδου μιας εισηγμένης μεγάλης κεφαλαιοποίησης η οποία υπεραποδίδει δημιουργεί ασφαλώς και συνθήκες για αφομοίωση των κερδών που έχουν επιτευχθεί, σχολιάζουν αναλυτές που δεν αποκλείουν βραχυπρόθεσμη εκδήλωση πιέσεων ειδικά εάν διορθώσει η ευρύτερη αγορά με αφορμή ίσως και ανάλογη πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές. Όμως θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση της μετοχής θα αποτελέσει ενδεχομένως και σημείο εισόδου, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει οιαδήποτε αρνητική έκπληξη από το μέτωπο των θεμελιωδών της μεγεθών.

Keywords
Τυχαία Θέματα