Στο Ιρακινό Κουρδιστάν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο πλαίσιο της δύσκολης αποστολής που έχει αναλάβει και αποσκοπεί στην συνένωση των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην απειλή των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

ΣτοΑρμπίλ, την πρωτεύουσα τυο ιρακινού Κουρδιστάν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος κάλεσε τον από το 2006 σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι
να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι, ο Τζον Κέρι θα επισημάνει "τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Κούρδοι για να βοηθήσουν την κεντρική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, προς το συμφέρον όλων των Ιρακινών".

Χθεςστη Βαγδάτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε την στήριξη των ΗΠΑ στο Ιράκ απέναντι στην "απειλή απέναντι στην ίδια την ύπαρξή του" που συνιστά η επίθεση των τζιχαντιστών, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Νούρι αλ-Μάλικι και άλλους ιρακινούς πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ επέτρεψε στους Κούρδους να αναλάβουν τον έλεγχο περιοχών που διεκδικούν από τη Βαγδάτη και επιδιώκουν να εντάξουν στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ετσι, οι δυνάμεις των πεσμεργκά ελέγχουν την πολυεθνική πόληκαι πετρελαϊκό κέντρο του Κιρκούκ.

"Σήμερα ζούμε μία διαφορετικήεποχή", δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μασούντ Μπαρζανί, καλώντας τον Νούρι αλ-Μάλικι, "υπεύθυνο για ό,τι συνέβη" στο Ιράκ, να παραιτηθεί.

"Κατά τη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών, κάναμε ό,τι είναι δυνατόν...για να οικοδομήσουμε ένα νέο και δημοκρατικόΙράκ, αλλά, δυστυχώς, η εμπειρία δεν πέτυχε".

Σε ερώτηση σχετικάμε το αν οι Κούρδοι του Ιράκ επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους, ο Μπαρζανί απάντησε ότι "εναπόκειται στον λαό να αποφασίσει για το μέλλον του".

"Σε κάθε περίπτωση το Ιράκ βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσηςκαι είναι προφανές ότι η ομοσπονδιακή ή κεντρική κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε έλεγχο", είπε.

Η Ουάσινγκτον γνωρίζει ότι το καθεστώς που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με την κατάληψη εδαφών από τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ είναι πιθανόν να μην μπορεί να ανατραπεί. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον θέλει να πείσει τους Κούρδους να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών σχηματισμού νέας ιρακινής κυβέρνησης, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Σύμφωνα μετο σύστημα που ισχύει στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του ιρακινού κράτους είναι Κούρδος, ο πρωθυπουργός σιίτης και ο πρόεδρος τουΚοινοβουλίου σουνίτης.

"Οι Κούρδοι έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση κάποιας κρατικής σταθερότητας. Αν αποφασίσουν να αποσυρθούν από την πολιτική διαδικασία στη Βαγδάτη, αυτό θα ενισχύσει πολλούς αρνητικούς παράγοντες. Ομως, εάν έχουν ενεργητικό ρόλο, θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στη Βαγδάτη", δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αυτόνομο Κουρδιστάν έχει δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες κύμα προσφύγων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την 9η Ιουνίου, οπότε ξεκίνησε η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ, και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ότι θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες της κουρδικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση "μίας σοβαρής κρίσης προσφύγων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα