Σταθερές προυποθέσεις-πλαίσιο για την Ελλάδα

Την ελπίδα του πως θα υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της Ελλάδας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ενώ σε άλλες δηλώσεις του νωρίτερα είχε ζητήσει να επιδειχθεί προς την Ελλάδα

ο ίδιος σεβασμός που επιδεικνύεται έναντι των άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης δεν υπήρξε απόφαση για την Ελλάδα, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να εξεταστούν και ο ίδιος ελπίζει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα.

Κατά την άποψή του, οι συνεχείς κρίσιμες συναντήσεις δεν αποτελούν καλή βάση για την ελληνική οικονομία και για τις επιτακτικά αναγκαίες επενδύσεις στη χώρα και αυτό που χρειάζεται βραχυπρόθεσμα είναι η παράταση των προγραμμάτων βοήθειας για να διατηρηθεί η ικανότητα πληρωμών της Ελλάδας.

Οπως πρόσθεσε ο κ. Φάιμαν, μεσοπρόθεσμα είναι ωστόσο σημαντικό να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις-πλαίσιο για επενδυτές και για να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο στοχευμένα η ανεργία.

"Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να παραμεριστούν τα πρώτα εμπόδια και να δοθεί και πάλι στους Ελληνες η δυνατότητα να αναπνεύσουν και προς τούτο απαιτείται να εργαστούν όλοι μαζί, διότι αυτή η Ευρωζώνη είναι μόνο τόσο ισχυρή όσο το πιο αδύναμο μέλος της", επισήμανε.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα επιλέγει η ίδια την κυβέρνησή της και ότι πρέπει να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ο Αυστριακός καγκελάριος έκανε παραλληλισμό με τις απαιτήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για να επισημάνει χαρακτηριστικά πως "όταν βλέπω πώς ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά συνεχώς να κινηθούμε προς την πλευρά του, τότε επιθυμώ να αντιμετωπίζεται και η Ελλάδα με τον ίδιο σεβασμό".

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι δεν είναι η "σκληρή γραμμή" που υπηρετεί την Ευρωπαϊκή Ιδέα αλλά αντίστροφα, η Ευρωπαϊκή Ιδέα ζει από την προσέγγιση του ενός με τον άλλο και από τον αλληλοσεβασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα