«Γκρεμίζονται» οι βάσεις

Στα λύκεια όλης της χώρας βρίσκονται αναρτημένες από τις 13.00 οι βαθμολογίες των τελειόφοιτων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι 8 στους 10 υποψήφιους της τεχνολογικής κατεύθυνσης έγραψαν κάτω από τη βάση στη Φυσική κατεύθυνσης και 7 στους 10

(επίσης της τεχνολογικής) στα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Επίσης, σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δεν κατάφεραν να περάσουν το "10" στα Αρχαία, όπως και οι 4 στους 10 στα Λατινικά, ενώ το 65% του συνόλου των υποψηφίων δεν πέρασαν τη βάση στην Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Αντίθετα, καλύτερη είναι η εικόνα στη Βιολογία, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τη Χημεία, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Φυσική Γενικής Παιδείας. Μικρότερος σε σχέση με πέρυσι είναι και ο αριθμός των αριστούχων. Με βάση όλα τα παραπάνω και με δεδομένες τις αυξομειώσεις στον αριθμό των εισακτέων, αλλά και χωρίς να είναι γνωστός ο πολύ σημαντικός παράγοντας της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών (η προθεσμία λήγει στις 7 Ιουλίου), οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση των βάσεων στις σχολές της τεχνολογικής κατεύθυνσης, συγκρατημένη αλλά σημαντική υποχώρηση στη θετική, και μικρές αυξομειώσεις στη θεωρητική κατεύθυνση.

Στατιστικά στοιχεία από τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων στα συννημένα αρχεία

Οι τάσεις που διαμορφώνονται ανά επιστημονικό πεδίο είναι οι εξής:

1ο ΠΕΔΙΟ: Μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές αναμένεται να φέρουν οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης (Αρχαία - Λατινικά), αλλά και οι καλές επιδόσεις στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν μικρότερη υποχώρηση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων, ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη. Ειδικά για τις Νομικές, η πτώση θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στο αντίστοιχο της Κομοτηνής, καθώς οι αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών θα οδηγήσουν λιγότερους υποψηφίους στα τμήματα της περιφέρειας. Αναφορικά με τα 3 τμήματα Κοινωνιολογίας, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση των θέσεων, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μικρότερο στο τμήμα της Κρήτης και ακόμη μικρότερης έντασης στο Πάντειο.

2ο και 4ο ΠΕΔΙΟ: Οι βάσεις εισαγωγής αρκετών «δημοφιλών» σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να «γκρεμιστούν» καθώς επιβεβαιώθηκε το βαθμολογικό Βατερλό στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική). Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Σημαντική θα είναι η πτώση και στις σχολές μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.

3ο ΠΕΔΙΟ: Αξιοσημείωτη πτώση των βάσεων για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι εξαιτίας των αισθητά χειρότερων επιδόσεων που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης. Οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω ακόμα και στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

5ο ΠΕΔΙΟ: Φαίνεται πως το 5ο Πεδίο ίσως να είναι το μοναδικό στο οποίο οι βάσεις θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα ή σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόβαθμων και περιζήτητων τμημάτων θα ανέβουν.
Οι καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, συγκλίνουν σε μικρή αύξηση των βάσεων ή σε διατήρηση στα περσινά επίπεδα σε ομάδες σχολών όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων.

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν την Πέμπτη την ίδια ώρα σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.

Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδαhttp://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 26-6-2015 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Επισημαίνεται ότι μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr

Ισίδωρος Ρούσσος

Keywords
Τυχαία Θέματα