Σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε η κα Μέρκελ στις 13:30 ώρα Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση της κας Μέρκελ

με τον κο Σαμαρά αναμένονται δηλώσεις. Εν τω μεταξύ χαμηλούς τόνους τηρεί η κυβέρνηση προσδοκώντας ωστόσο τη στήριξη της Γερμανίας. Πάντως το Βερολίνο διαμηνύει ότι οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Στο γεύμα εργασίας λίγο πριν την αξιολόγηση από την τρόικα, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, ενώ θα αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του προγράμματος, στοχεύοντας στη μείωσης της πίεσης για δημοσιονομικά μέτρα και να αποτραπεί το ενδεχόμενο αλλαγών επί τα χείρω στα αγκάθια του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να υπογραμμίσει την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων ωστόσο αναμένεται να εκφράσει και δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της Ελλάδας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Όχι "εκπτώσεις" στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα» αναφέρει δημοσίευμα στη Deutsche Welle. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει για κατανόηση, για επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων. Για μια χαλάρωση της πορείας μεταρρυθμίσεων μάλλον δεν θα λάβει υποστήριξη» αναφέρει το δημοσίευμα .

Την ίδια ώρα ωστόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει ζητήσει τη μετάθεση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με άλλες πηγές κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο η έλευση των επικεφαλής της τρόικας να γίνει κανονικά στις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μετά τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα