Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ

Παρασκήνιο, ζυμώσεις και σενάρια λίγο πριν ανοίξει η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αρχίζει στις 19.00 στη Βουλή και αποτελεί το πρώτο δείγμα για τις πολιτικές εξελίξεις για το αν η χώρα θα οδηγηθεί τελικά σε πρόωρες εκλογές ή όχι. Κινούμενη άμμος η πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών με τα κόμματα να μετρούν ψήφο. Ο πήχης για τη συγκυβέρνηση στην αποψινή πρώτη μάχη εντυπώσεων

είναι να συγκεντρωθούν 165 ναι, προκειμένου να καταγραφεί δυναμική για τους 180 που απαιτούνται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

«Η σημερινή ψηφοφορία έχει συμβολική και ψυχολογική σημασία, αν δεν φτάσει η κυβέρνηση στο αριθμό των 165 θα ενισχύσει την αίσθηση μη εκλογής προέδρου», εκτίμησε ο μέσω του Αθήνα 9.84, ο διευθύνων σύμβουλος της Μετρόν Ανάλυσις, Στράτος Φαναράς.

«Οι δέκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες» ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ανέφερε πως «η διαδικασία των εκλογών θα λειτουργήσει λυτρωτικά για την κοινωνία». «Δεν πιστεύω ότι θα βρεθούν οι 180, ξέρουμε αριθμητική», δήλωσε στο Mega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής.

Απών από τη σημερινή διαδικασία θα είναι, εν τω μεταξύ, λόγω οικογενειακού πένθους ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος δεν είχε ξεκαθαρίσει την θέση του.

Ο πολιτικός κόσμος καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει την εθνική συνεννόηση, μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά αποτελεί την προυπόθεση για να πάμε μπροστά, να συνεχίσουμε την ευρωπαική πορεία, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Είμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής, και χρειάζεται ελπίδα, προοπτική και ευθύνη δήλωσε από τον Έβρο όπου βρίσκεται η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.

«Η Ευρώπη δεν πρόκειται να τιμωρήσει την Ελλάδα για τυχόν αλλαγή πολιτικής, καθώς κανείς δεν πυροβολεί τα πόδια του και κανείς δεν έχει συμφέρον να υπάρξει χρεοστάσιο στην ευρωζώνη», ανέφερε την ίδια ώρα στον ΣΚΑΙ ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός .

Η διαδικασία των εκλογών θα λειτουργήσει λυτρωτικά για την κοινωνία, ήταν η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑρ, Φώτη Κουβέλη, ενώ πριν απο λίγο ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ξεκαθάρισε μέσω του Αθήνα 9.84 πως οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο και στις 3 ψηφοφορίες.

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν, την ίδια ώρα, σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τα οποία πάντως δεν συζητά το Μαξίμου, όπως διαμηνύει, ενώ η αντιπαράθεση συνεχίζεται με φόντο τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για έξωθεν και εγχώριες παρεμβάσεις. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση για κλίμα εκφοβισμού, καταγγελίες που εντάθηκαν μετά και την παρέμβαση Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία, γεγονός που μάλιστα έφερε έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, κατόπιν αιτήματος του πρώτου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτηση του κου Στουρνάρα. Όσο για τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλώνει σήμερα στο Έθνος πως είχε χρέος να μιλήσει δημοσίως για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

«Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απόηχος του 81 με όλες τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και τη σπατάλη στην οικονομική διαχείριση. Η πλατφόρμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επιστροφή στο παρελθόν», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Ηλία Κανέλλη η οικονομολόγος, Μιράντα Ξαθά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Όσον αφορά την κυβέρνηση, είπε πως δεν εμπνέει τους πολίτες όταν δεν τους εξηγεί γιατί είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, ενώ προειδοποίησε πως αν δεν συμφωνήσουμε με την τρόικα ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Μια δήλωση του Πάνου Καμμένου, που χαρακτηρίστηκε ως βόμβα, διαψεύδεται εν τω μεταξύ.
Όπως αναφερόταν σε δημοσίευμα των Financial Times, ο κος Καμμένος εμφανιζόταν αβέβαιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα όσον αφορά την τελική στάση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος καμμένος αναφερόταν στους ανεξάρτητους βουλευτές, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, ωστόσο οι συζητήσεις για το τι θα πράξουν την κρίσιμη ώρα βουλευτές τόσο των ΑΝΕΛ όσο και της ΔΗΜΑΡ συνεχίζονται.

Τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας

Θα γίνεται ονομαστική κλήση κάθε βουλευτή, ο οποίος θα πρέπει είτε να ψηφίσει ναι για τον Σταύρο Δήμα είτε να δηλώσει παρών. Έτσι, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες».
Η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα γίνει επίσης με την παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ανεξάρτητου, επίσης προσωρινά κρατούμενου, Στάθη Μπούκουρα, ύστερα από την άδεια που παρείχαν οι εισαγγελικές αρχές των φυλακών Κορυδαλλού και Ναυπλίου, με το σκεπτικό ότι η προεδρική εκλογή είναι ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δεν τους χορηγήθηκε άδεια για να μετάσχουν στην ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης προκαλεί η σημερινή διαδικασία, στρέφοντας τις «κάμερες και τα μικρόφωνά» τους στην Ελληνική Βουλή. Ήδη ξένα τηλεοπτικά μέσα και ειδησεογραφικά πρακτορεία από την Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία κ.α.) τις ΗΠΑ, ακόμη και από την Ιαπωνία, με επιστολές τους προς το Γραφείο Τύπου της Βουλής, ζητούν έγκριση διαπιστεύσεων προκειμένου οι απεσταλμένοι τους δημοσιογράφοι να καλύψουν το γεγονός της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντίστοιχο ενδιαφέρον – αν όχι μεγαλύτερο – αναμένεται για τις επόμενες ψηφοφορίες.

Αυξημένα θα είναι και τα μέτρα της Αστυνομίας, τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου του Κοινοβουλίου.

Διαδήλωση κατά της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή έχουν προγραμματίσει οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για τις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Διαβάστε εδώ τα διεθνή δημοσιεύματα για την προεδρική εκλογή

Keywords
ψηφοφορία, ψηφοφορία, φώτης κουβέλης, το φως, financial times, ανεξαρτητοι ελληνες, σταυρος δημας, χρυση αυγη, βουλη, εκλογες, πήχης, αθηνα, δημαρ, σκαι, mega, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, συριζα, φως, στουρναρας, τσιπρας, τραπεζες, χρεος, κανελλη, ΔΝΤ, τροικα, καμμενος, times, κος, γαλλια, ηπα, ιαπωνια, διαδηλωσεις, εθνικη τραπεζα, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αδεια ειδικου σκοπου, κοινωνια, φώτης κουβέλης, κομματα, βουλευτες, κουβελης, αδεια, εθνικη, ηπα, ιταλια, οικονομια, σημερινη, σκαι, φως, ωρα, mega, times, αγορα, αγορα εργασιας, αμμος, απλα, βομβα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωση, δειγμα, ειπε, ελπιδα, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κλιμα, κος, μαξιμου, παμε, πήχης, προπυλαια, τεως, τριτη, φοντο, φωφη, φωφη γεννηματα, financial times, χωρα, κληση, μπροστα, ποδια, θανασης
Τυχαία Θέματα