Τοποθετήσεις και παρεμβάσεις Ευρωπαίων

Οι συζητήσεις περί ευρωπαϊκών παρεμβάσεων στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα συνεχίζονται, καθώς και οι τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.Τελεσίγραφο φαίνεται να αποστέλλουν η γερμανική κυβέρνηση και οι δανειστές στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Η εκλογή που θα μπορούσε να ρίξει στο χάος όλη την Ευρώπη» στελέχη

του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που τηρούν την ανωνυμία τους, διαμηνύουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει την πολιτική που επαγγέλλεται θα απομονωθεί η ελληνική οικονομία από το ευρωσύστημα.

«Δεν χρειαζόμαστε νέα σχέδια, έχουμε ήδη τα παλιά σχέδια στα συρτάρια, που μιλούν για απομόνωση του ελληνικού οικονομικού συστήματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην άκρα δεξιά διευκρίνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι αναφερόταν όταν δήλωσε ότι δεν επιθυμεί «ακραίες δυνάμεις στην εξουσία» και ότι υπόδειξε στους Έλληνες να μην κάνουν λάθος και να ψηφίσουν «οικεία πρόσωπα». «Δεν ξέρω τι ακριβώς έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες αλλά όταν μίλησα για εξτρεμισμό αναφερόμουν στην άκρα δεξιά.

Όσον αφορά τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, που βρέθηκε για δύο μέρες στην Αθήνα, είπε «σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές του κάθε λαού, έχουμε όμως και τις προτιμήσεις μας».«Ο κ. Τσίπρας ήθελε να με συναντήσει και δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αλλά αυτή ήταν μία επίσκεψη εργασίας», απάντησε εξάλλου ο γάλλος επίτροπος ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν θέλει να με δει στις Βρυξέλλες, είναι ευπρόσδεκτος» πρόσθεσε. «Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει» επισήμανε στο portal Εuractiv.gr o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Ο πρωθυπουργός Σαμαράς προσπαθεί σκληρά, με ορατά αποτελέσματα, να φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. Η κυβέρνησή του σταθεροποίησε την οικονομία και γνωρίζει τι είναι καλύτερο για τη χώρα του. «Τώρα είναι στα χέρια των βουλευτών στο Κοινοβούλιο να κάνουν την επιλογή τους» πρόσθεσε.

Για κίνδυνο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, και επιμείνει στο πρόγραμμά του, προειδοποιεί σε εκτενή ανάλυσή της η Bank of America. Σύμφωνα με την ανάλυση της BofA (Greece in the month and the year ahead - Η Ελλάδα τον επόμενο μήνα και το έτος που έρχεται), το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα είναι να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές εντός του 2015 και να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς θα μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές και αν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών στις απόψεις του. Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση.

Δημοσιονομική προσαρμογή μακράς διαρκείας και προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συστήνει μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή. Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο διοικητής της ΤτΕ διαπιστώνοντας ότι ρευστότητα στην αγορά μειώνεται, στην Έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα εκτιμά ότι έχει σημειωθεί "αύξηση της καταθετικής βάσης" και προβλέπει ότι η οικονομία φέτος θ΄αυξηθεί με ρυθμό 0,7% και 2,5% το 2015. Ωστόσο όπως αναφέρει οι θετικές προοπτικές υπόκεινται σε εγχώριους και διεθνείς κινδύνους και αβεβαιότητες, που ενδέχεται να επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα τους επόμενους μήνες, να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα