Σφοδρές αντιδράσεις από ΟΤΑ

Κινητοποιήσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη προαναγγέλλουν φορείς της αυτοδιοίκησης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μεταφέρει υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, με αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Κεντρική
Ένωση Δήμων Ελλάδας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και αργότερα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Στις 5 το απόγευμα θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καταδικάζει σε ψήφισμά του την πράξηνομοθετικού περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας. Εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του, υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων και τονίζει ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα τηναυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Η απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ δημιουργεί εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλει τη λειτουργία των δήμων, αναφέρει, μέσω του Twitter, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Έκανε γνωστό πως για το θέμα ενημέρωσε την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτου, ενώ θα εξηγήσει την κατάσταση και στην προσεχή συνάντηση των δημάρχων των πρωτευουσών της ΕΕ.

Αψυχολόγητη ενέργεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σχολίασε στο Βήμα fm ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Για άλμα στο παρελθόν με καταστροφικές συνέπειες έκανε λόγο στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός. Όπως είπε,επηρεάζονται τα προγράμματα ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών, έργων και νοσοκομείων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το επιτόκιο που λαμβάνουν οι Περιφέρειες από τις προθεσμιακές καταθέσεις στις συστημικέςτράπεζες είναι στο 2,4-2,5%, δηλαδή όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντίθετα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, τάχθηκε υπέρ τηςπράξης νομοθετικού περιεχομένου. Ο εσωτερικός δανεισμός που επιχειρεί ηκυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση αρκεί να μην υποκρύπτει καταστροφικές λογικές κατασχέσεων και ρήξεων που θα θέσουν σε κίνδυνο την παρούσα νομισματική θέση της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, έκανε λόγο για απόφαση χωρίς καμία διαβούλευση με τους Δήμους, προσθέτοντας: "σήμερα είναι το πλεονάζον χρήμα των Δήμων, αύριο μπορεί να είναι οι μισθοδοσίες των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους".

Αντίθετοι στη λογική των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Στρατούλης και ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, με τον πρώτο πάντως να μιλά για μη δραματική απόφαση και τον δεύτερο για εθνική ανάγκη. «Δεν είναι καλό πράγμα να φέρνεις Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έστω και για έκτακτα μέτρα» σχολίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Στρατούλης, την κίνηση της κυβέρνησης να δεσμεύσειτα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ με ΠΝΠ. Mιλώντας στον "ΑΝΤ1" υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή «δεν είναι πολύ δραματική» καθώς αφορά διαθέσιμα και όχι τρέχουσες ανάγκες των φορέων.

Αν απειλεί με οριστική παύση τα έργα των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας η απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει πόρους του ΕΣΠΑ στην ΤτΕ για αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, αναφέρει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Αντισυνταγματική θεωρεί το ΠΑΣΟΚ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος η ενέργεια της κυβέρνησης έχει δύο πρόσθετες αντισυνταγματικότητες: Την αναδρομική ισχύ από 17 Μαρτίου. «Η ΠΝΠ έπρεπε να βγει τότε» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομικήισχύ. Και θέτει το ερώτημα: «Η "επείγουσα και απρόβλεπτη" ανάγκη ποια είναι τριάντα τρεις ημέρες μετά;»



Keywords
Τυχαία Θέματα