Επί τάπητος το μεταναστευτικό

Την προσεχή Πέμπτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την κρίση στο μεταναστευτικό, με φόντο τα νέα τραγικά περιστατικά στη Μεσόγειο. Θα συζητηθεί το σχέδιο 10 σημείων της Κομισιόν, που παρουσίασε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενίσχυση των επιχειρήσεων αναζήτησης και διάσωσης. Το μεταναστευτικό θα συζητηθεί και στο σημερινό άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, στη Ρίγα της Λετονίας,

κατόπιν πρότασης του Παναγιώτη Κουρουμπλή, με φόντο το δριμύ κατηγορώ του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ προς την ΕΕ, την οποία κατηγόρησε για «κυνικές» πολιτικές, αναφέροντας ότι έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε «ένα τεράστιο νεκροταφείο».

Στο μεταξύ, στην Ιταλία συνελήφθησαν δύο από τους 28 επιζώντες της τραγωδίας του Σαββάτου: πρόκειται για έναν Τυνήσιο που θεωρείται ο καπετάνιος του σκάφους και έναν Σύρο, που εκτελούσε χρέη «υποπλοίαρχου», οι οποίοι θεωρούνται ως οι παράνομοι διακινητές των περίπου 800 θυμάτων.

Την ίδια ώρα, στον εισαγγελέα της Ρόδου οδηγούνται σήμερα δύο Σύροι. Φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με το ιστιοφόρο σκάφος που προσάραξε χθες στη περιοχή Ζέφυρος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άνθρωποι. Επίσης άλλοι 39 μετανάστες εντοπίστηκαν χθες το βράδυ στο Φαρμακονήσι και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου.

Πριν από λίγη ώρα, άλλοι περίπου 150 πρόσφυγες από τη Συρία και την Παλαιστίνη έφθασαν στην Ομόνοια, με πλοία από τη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Κω. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Α984, ανάμεσα τους βρίσκονται πολλά γυναικόπαιδα ενώ οι περισσότεροι δεν ξέρουν πού θα καταλύσουν το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα