Διαπραγματεύσεων συνέχεια

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για μέτρα με φόντο την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας κι ενώ η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων από την κυβέρνηση προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. Για την πορεία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Χθες περίπου 10 ώρες συνεδρίαζε το Brussels Group, στο Παρίσι κυρίως για τα δημοσιονομικά. Οι συζητήσεις

θα συνεχιστούν σήμερα με στόχο τη σύνταξη ενός κειμένου που θα παρουσιασθεί στο Euro-working Group της Τετάρτης, καθώς και στο Eurogroup της Παρασκευής.

Οι εταίροι έχουν υποβαθμίσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας που θα επιτρέπει την εκταμίευση χρημάτων.


«Η Ελλάδα δοκιμάζει την υπομονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τονίζοντας ωστόσο: «είμαστε έτοιμοι για τα πάντα αλλά είμαι 100% σίγουρος πως δεν θα υπάρξει grexit».

Να αναλάβει γρήγορα τις υποχρεώσεις κάλεσε την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. «Ας είμαστε ρεαλιστές: κανείς δεν είναι αισιόδοξος για τις ελληνικές προοπτικές», ανέφερε ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο Bloomberg.

Την ίδια ώρα, μπαράζ και σήμερα δημοσιευμάτων για την Ελλάδα: «Ο «διάβολος» Πούτιν δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Aκόμη και αν της δώσει κάποια χρήματα αυτά θα διερκέσουν μόνο μέχρι τον Ιούνιο», γράφει η βρετανική Telegraph. «Η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει να έχει δύο νομίσματα», λέει το Market Watch.

«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις και ακαμψίες των κυρίαρχων κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, σε θέματα όπως είναι τα εργασιακά και τα οποία δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό κόστος. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαπραγμάτευση είναι ένα συνεχές μπρα ντε φερ. Τα περισσότερα θέματα που συζητούνται είναι πολιτικά, όπως πολιτικές θα είναι και οι απαντήσεις οι οποίες θα δοθούν στο τέλος». Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την πορεία των διαβουλεύσεων.

«Στις Βρυξέλλες υπάρχει βούληση να βρεθεί λύση στην ελληνική κρίση», δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι. Κάλεσε την Αθήνα «να παρουσιάσει ακριβείς αριθμούς» και «συγκεκριμένα μέτρα με δημοσιονομική συμβατότητα, με απευθείας υπολογισμό της συνολικής σχέσης με την ανάπτυξη».

Τυχόν πτώχευση της Ελλάδας δεν θα σήμαινε αυτομάτως και έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο. Επισήμανε πως η Ευρωτράπεζα δεν μπορεί να εγγυηθεί την επ’ αόριστον παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα σφοδρή είναι η αντίδραση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την υποχρεωτική μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ήδη φορείς της αυτοδιοίκησης προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καθώς και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν δικαστικά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η απόφαση πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών."Η απόφαση ήρθε εν αιθρία, χωρίς καμία διαβούλευση και συνεννόηση με τους Δήμους", δήλωσε ο κ Πατούλης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τη Νίκη Λυμπεράκη.

Για «αιφνιδιαστικές ενέργειες» που «δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Στη μία, μετά το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί έκτακτο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Σφοδρή αντίδραση και από την αντιπολίτευση. «Να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού» κάλεσε την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Ταμείων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. «Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» αναφέρει ο κ Καραγκούνης.

«Με δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε» σχολίασε Το Ποτάμι. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική -όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης.

«Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών, αναφέρει το ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για νέα πραξικοπηματική ενέργεια. »Αφού απέτυχαν - εκθέτοντας τη χώρα - στις αναζητήσεις τους σε όλο τον κόσμο να βρουν δήθεν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αφού έκαναν, ουσιαστικά, εσωτερική στάση πληρωμών, αφού παίζουν με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα δείχνουν με ακόμη πιο απροκάλυπτο τρόπο το πραγματικό, αυταρχικό τους πρόσωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα