Σερβία: Εκκλησία υπέρ εθνικής πλατφόρμας

Τη θέση ότι η εθνική πλατφόρμα για το Κόσοβο που προωθεί το Βελιγράδι είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου διατύπωσε ο πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος στηρίζοντας, παράλληλα, το διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, καθώς, όπως είπε, κάθε πρόβλημα θα πρέπει να επιλύεται μέσω διαλόγου.

Ο πατριάρχης Ειρηναίος θεωρεί ότι η πολιτική "και Ευρώπη και Κόσοβο" δεν είναι αδύνατη, αλλά υπογράμμισε πως "εάν κάποιος απαιτήσει από τη Σερβία να εγκαταλείψει

το Κόσοβο προκειμένου να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας, τότε το τίμημα είναι πολύ υψηλό και δεν μπορούμε να το πληρώσουμε".

Ο Σέρβος πατριάρχης εκτιμά ότι ορισμένες λεπτομέρειες της πλατφόρμας για το Κόσοβο θα μπορούσαν να αλλάξουν, αλλά η ουσία, όπως υπογράμμισε, είναι καλή.

"Η πλατφόρμα είναι ένα τεράστιο και σημαντικό βήμα. Θα μπορούσαμε να την είχαμε καταρτίσει νωρίτερα, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά" σημείωσε, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "Radio Belgrade", ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε ό,τι αφορά το διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας, ο Σέρβος πατριάρχης τόνισε: "Αναμένω πως ο διάλογος θα αποφέρει αποτελέσματα. Η Εκκλησία θεωρεί απαράδεκτη τη χάραξη οποιουδήποτε είδους συνόρων μεταξύ της Σερβίας και Του Κοσόβου".

Ο κ. Ειρηναίος σημειώσε ότι η Σερβία είναι, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, μέλος της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η σερβική ιστορία και ο σερβικός πολιτισμός αποτελούν τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. "Η Σερβία είναι de facto στην Ευρώπη" υπογράμμισε.

Ο Σέρβος πατριάρχης ανέφερε ακόμη ότι κανείς δεν θέλει να είναι εκτός της Ευρώπης. "Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για εμάς, όπως και ότι εμείς έχουμε μια κάποια σημασία για την Ευρώπη. Ωστόσο, εάν πρόκειται να επιλέξουμε μεταξύ Ευρώπης και Κοσόβου και Μετοχίων, τότε δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Εάν πρέπει να θυσιάσουμε το Κόσοβο και τα Μετόχια και όλους στο Κόσοβο προκειμένου να καταστούμε μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας, τότε το τίμημα είναι πολύ υψηλό και κανείς δεν μπορεί να το αποδεχθεί" κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα