Σενάρια για την «επόμενη ημέρα»

Η επικείμενη επίτευξη συμφωνίας καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς με φόντο τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για την «επόμενη ημέρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση των διαφωνούντων στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων. Κατά την κυβέρνηση, το ενδεχόμενο αδιέξοδο από την απώλεια κρίσιμου αριθμού

βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία λύνεται μόνο με μια νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει σε συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, διαμηνύοντας στους διαφωνούντες πως το κόμμα «έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι 'κόμμα μέσα στο κόμμα'».

Ωστόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, συνεχίζει τη σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητεί «να μην θυσιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κυβέρνησης» και χαρακτηρίζει «παταγωδώς αποτυχημένη» τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε. Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει πως «η μεγαλύτερη αυταπάτη ήταν η φαντασίωση ότι μπορούσε το σημερινό νεοαποικιακό ευρωζωνικό κατεστημένο να αποδεχθεί, με ένα μείγμα από κυβερνητικές ικεσίες και κατάρες, μια δήθεν 'καλή συμφωνία'». Επαναλαμβάνει ότι «οι βουλευτές με αναφορά την Αριστερή Πλατφόρμα» θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση βρίθει από στοχαστές, ακτιβιστές και ανθρώπους χωρίς διοικητική πείρα» και οι περισσότεροι εξ αυτών «είχαν ως πρόφαση τη διαπραγμάτευση για να μην κυβερνήσουν» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Γ.Πανούσης υπογραμμίζει πως η μεγάλη πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να παραμείνει ένας «αριστερός πρωθυπουργός» με τη στήριξη σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών, εκτιμώντας δε πως κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ηγέτης για «20 χρόνια». Αντίθετα, προειδοποιεί, αν ο κ. Τσίπρας «παίξει» με την «άλλη πλευρά» -υπονοώντας την πιο αριστερή πτέρυγα- «θα αναλωθεί και θα καεί πολύ γρήγορα».

Η χώρα έχει ανάγκη να ανακτήσει δική της εθνική νομισματική πολιτική, επέμεινε μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος χαρακτήρισε οικονομικούς δολοφόνους τους δανειστές. Τόνισε ότι, η Αριστερή πλατφόρμα δεν παρεκκλίνει από το πρόγραμμα και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν πρέπει να μετατραπεί σε μνημονιακό μόρφωμα.

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος ασκεί ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων, της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στους ψηφοφόρους που είπαν «Ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου απευθύνθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ζήτησε από όσους είπαν «Ναι» στο δημοψήφισμα «να συμβάλουν ώστε να συνδιαμορφώσουμε με τις δικές τους ιδέες το συνολικό μας πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, όταν θα φθάσουμε στις εκλογές, θα επιλέξουν» τονίζει.

Προσκλητήριο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ απευθύνει η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στη Real News προαναγγέλοντας τη συγκρότηση της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας. Προσθέτει πως «δεν έχουμε υπογράψει ούτε θα υπογράψουμε καμία λευκή επιταγή στον κ. Τσίπρα» και υποστηρίζει ότι «το σοβαρό ζήτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση ως έχει, θέλει και μπορεί να σηκώσει το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα