«Σε κίνδυνο» οι σχέσεις Αυστραλίας-Ινδονησίας

Το θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων απειλεί τις σχέσεις Αυστραλίας- Ινδονησίας. Λίγα 24ωρα πριν την επίσημη επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι 'Αμποτ, στην Τζακάρτα, η Ινδονησία προειδοποίησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι σχέσεις της με την Καμπέρα θα διαταραχθούν, εάν η Αυστραλία επιμείνει στις διακηρυγμένες θέσεις της στο θέμα των αιτούντων άσυλο.

Μάλιστα, ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Μάρτι Ναταλγάγουα έφτασε στο σημείο να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας του με την Αυστραλή υπουργό Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ στη Νέα

Υόρκη.

«Τα μονομερή μέτρα της Αυστραλίας και η απειλή της να στέλνει πίσω στην Ινδονησία τα πλοιάρια με τους πρόσφυγες είναι προσβλητικά και απειλούν την εθνική μας κυριαρχία. Οι θέσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς μας σχέσεις» υποστήριξε ο κ. Ναταλγάγουα.

Ο πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ σχολίασε ότι οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Ινδονησία είναι πολύ σημαντικές και δεν θα επηρεαστούν από το θέμα των προσφύγων. «Ούτε πρόκειται να κάνουμε θορυβώδη διπλωματία πάνω στο θέμα αυτό» είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Όμως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, απάντησε στους Ινδονήσιους λέγοντας ότι αυτοί παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία στην Αυστραλία αφού «Ινδονήσιοι με ινδονησιακά σκάφη μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο στα αυστραλιανά χωρικά ύδατα».

Ο εκτελών χρέη αρχηγού του Εργατικού κόμματος, Κρις Μπόουεν, σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του κ. Ντάουνερ. «Οφείλει να πει αν συμφωνεί ή αν τις αποδοκιμάζει» είπε ο κ. Μπόουεν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα