Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης

«Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 15.30 ο κ. Τσίπρας

θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια, ενώ νωρίτερα, στις 13.30, ο πρόεδρος της απελθούσας Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενημερώνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα της κάλπης.Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στις 14:30 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας μέσα στην ημέρα να ορκιστεί πρωθυπουργός, ο νεότερος στη μεταπολεμική ιστορία. Ακολούθως αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές του, αφού έχει ζητήσει συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κορυφαίο ρόλο στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να διαδραματίσει ο Γιάννης Δραγασάκης, πιθανότατα σε θέση γενικού συντονιστή επί των οικονομικών, ενώ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέση θα έχουν οι κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος. Επίσης ονόματα που ακούγονται ότι θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο είναι αυτά των κ Σταθάκη, Σκουρλέτη, Δρίτσα, Στρατούλη αλλά και της κας Κωνσταντιπούλου.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος θα συμμετέχει στην κυβέρνηση από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Δεδομένης, της άρνησης τόσο του Ποταμιού να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, όσο και του Π.Καμμένου να συνεργαστεί με το κόμμα του Στ.Θεοδωράκη, το πιθανότερο σενάριο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να ζητηθεί από το Ποτάμι να την στηρίξει ή έστω να δώσει «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα στον βασικό στόχο του που είναι η εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση των πιο αδύναμων, καθώς και της εκ νέου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Σε αυτούς τους δύο άξονες προτεραιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, χωρίς αστερίσκους.

Προηγούμενη είδηση εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα