Σε χαμηλό δεκαετίας ο αριθμός των θυμάτων φυσικών καταστροφών

Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών και των σοβαρών ατυχημάτων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Στην ετήσια έκθεσή της, η IFRC κατέγραψε 529 τέτοια περιστατικά τον τελευταίο χρόνο - από καταιγίδες και πλημμύρες μέχρι ατυχήματα που προκλήθηκαν από αμέλεια ή από τεχνική βλάβη.

Από αυτά, επλήγησαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κυρίως

Ασιάτες.

Οι φονικότερες φυσικές καταστροφές ήταν ο τυφώνας Χαγιάν στις Φιλιππίνες, με σχεδόν 8.000 θύματα, και οι πλημμύρες εξαιτίας των μουσώνων στην Ινδία με περίπου 6.100 νεκρούς.

Το σοβαρότερο βιομηχανικό ατύχημα επίσης σημειώθηκε στην Ασία, όταν τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση ενός κτιρίου στο οποίοι στεγάζονταν βιοτεχνίες ένδυσης.

Οι τρεις αυτές καταστροφές μαζί προκάλεσαν περισσότερους από τους μισούς από τους συνολικά 29.200 νεκρούς εξαιτίας καταστροφών και ατυχημάτων το 2013.

Η έκθεση της IFRC ανέλυσε επίσης τον ρόλο που καταλαμβάνουν οι πολιτισμικές απόψεις ως προς την αντίδραση που υιοθετούν οι κοινότητες απέναντι στις καταστροφές.

Και όπως αναφέρει στην έκθεση ο γενικός γραμματέας της IFRC Ελχάτζ Ας Σι, οι οργανώσεις συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την πτυχή.

"Αντ' αυτού, τείνουμε να υποθέτουμε (ή να ελπίζουμε) ότι οι άνθρωποι που θέλουμε να υποστηρίξουμε χρησιμοποιούν την ίδια λογική με εμάς και ότι θα θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καταστροφών", γράφει στην έκθεση.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Τουβαλού - του νησιού-κράτους του Ειρηνικού - ήταν δύσπιστοι ως προς την κλιματική αλλαγή εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες οργανώσεις, προκειμένου να εκθέσουν το πρόβλημα, χρησιμοποίησαν ένα ετήσιο φεστιβάλ που σηματοδοτεί την πλημμυρίδα, αναφέρει η έκθεση. Οι οργανώσεις επίσης απευθύνθηκαν σε θρησκευτικούς ηγέτες που συνέβαλαν στην αλλαγή απόψεων των κατοίκων του Τουβαλού, αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα