«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Βρετανία θα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ, ύστερα από δύο εβδομάδες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας με αφορμή τους περιορισμούς που θέτει το Πεκίνο για τον τρόπο επιλογής του νέου ηγέτη αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας το 2017.Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με τα τελευταία επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ,

ο βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι σημαντικό οι κάτοικοί του να μπορούν να απολαμβάνουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους, όπως αυτές καθορίζονται από την αγγλο-σινική συμφωνία, η οποία συνήφθη προτού η Βρετανία επιστρέψει στην Κίνα την κυριαρχία επί του Χονγκ Κονγκ, το 1997.

«Είναι σημαντικό η δημοκρατία να περιλαμβάνει πραγματικές επιλογές», είπε ο Κάμερον και τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει η συμφωνία για το Λονδίνο.

«Μιλάει για δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένων της ελευθερίας του ατόμου, του λόγου, του Τύπου, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, της κίνησης και βέβαια της απεργίας. Αυτές είναι σημαντικές ελευθερίες που διασφαλίζονται από κοινού μέσω της κοινής διακήρυξης και αυτό είναι πάνω απ΄όλα εκείνο για το οποίο πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Κέι, ερωτηθείς για τα σχόλια του Κάμερον, απάντησε ότι τα ζητήματα του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερική υπόθεση.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι μία ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας. Καμία ξένη κυβέρνηση ή πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να εκφράζεται σε αυτό το ζήτημα», είπε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Οι δηλώσεις του Κάμερον έγιναν μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ που σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Τα πλάνα που εμφανίζουν αστυνομικούς να ξυλοκοπούν έναν διαδηλωτή έχουν κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ προκαλώντας την οργή τόσο ορισμένων βουλευτών όσο και πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα