Ρουμανία: Εντός του 2013 οι εξορύξεις

Το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αναμένεται η έναρξη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη ανατολική Ρουμανία, κοντά στο Μπάρλαντ, από την αμερικανική εταιρεία Chevron, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας και το πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερς".

Η ρουμανική κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην αμερικανική εταιρεία την 1η Φεβρουαρίου 2013,

αναθεωρώντας προηγούμενη απόφασή της να αναστείλει κάθε δραστηριότητα της Chevron.

Η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης ελήφθη, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε περί προστασίας και σεβασμού όλων των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών προτύπων περιβαλλοντικής προστασίας, όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.

Στα σχέδια της Chevron αντιτίθενται χιλιάδες πολίτες στην ανατολική Ρουμανία, οι οποίοι και πραγματοποίησαν, σήμερα, πορεία διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης ή "διάρρηξης" και επέκριναν τον πρωθυπουργό που "άλλαξε τη στάση του στο θέμα".

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρουμανίας "Agerpres" μετέδωσε ότι περισσότεροι από 7000 Ρουμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μπάρλαντ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας και να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της ρουμανικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι, την περίοδο που το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν αντίθετο με τα σχέδια της Chevron, ενώ, τώρα, που βρίσκεται στην εξουσία "συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία".

Η πορεία διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας της Κοινωνίας Πολιτών στο Μπάρλαντ.

Όπως έχει, ήδη, ανακοινωθεί, η Ρουμανία, μαζί με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία εκτιμάται ότι "κατέχουν" 538 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σχιστολιθικού φυσικού αερίου, επίπεδο λίγο μεγαλύτερο από την ετήσια κατανάλωση στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετό για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση (στη Ρουμανία) για περισσότερα από 40 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα