Ρουμανία: ενεργειακές συμμαχίες

Ασφάλεια προμηθειών στην ενεργειακή "ομπρέλα" του Αζερμπαϊτζάν αναζητά η Ρουμανία, δεδομένης της συνεργασίας τους και της υλοποίησης κοινών επενδυτικών σχεδίων σε αυτό τον νευραλγικό τομέα της οικονομίας.

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα πλούσια σε αποθέματα και κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διαθέτει ενεργειακή ασφάλεια και επιθυμεί να πράξει το ίδιο για τις χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, υπογράμμισε ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας Νατίγκ Αλίγεφ, στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας

Βαλέριου Ζγκονέα και σε μέλη της ρουμανικής Βουλής, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μπακού.

"Τα αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται σε 2,6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ετήσια παραγωγή πετρελαίου φθάνει τους 41 εκατομμύρια τόνους και του φυσικού αερίου τα 28 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλίγεφ.

Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο κ. Αλίγεφ υπογράμμισε πως το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο, σε ποσοστό 80%. Η πρόθεση του Αζερμπαϊτζάν να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου αποδεικνύει - κατά τον κ. Αλίγεφ - τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την υλοποίηση του έργου.

Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα, ο κ. Αλίγεφ υπενθύμισε πως "έχουμε (οι δύο χώρες) μια συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας που στοχεύει στην προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου στη Ρουμανία και υπεγράφη η διακήρυξη για το έργο του αγωγού AGRI (αγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τη Γεωργία και τη Ρουμανία)".

Από την πλευρά του, ο κ. Ζγκονέα επανέλαβε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, που αναπτύσσονται σταδιακά, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πρόσφορο "έδαφος". Σημείωσε δε, ότι η Ρουμανία μπορεί να αποτελέσει την "πύλη" για την είσοδο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου,ο υπουργός, αρμόδιος για έργα υποδομών εθνικού ενδιαφέροντος και ξένων επενδύσεων της Ρουμανίας, Νταν Σόβα, που συμμετέχει στην πολυμελή αποστολή που επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο είναι στενές και πρέπει να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα