Ημέρα Καταναλωτή

Σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι οι Έλληνες σε ποσοστό 44% δηλώνει ότι πως το εισόδημά τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών τους.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα 10 δηλώνουν πως έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, αντίστοιχο ποσοστό έχει μειώσει και την κατανάλωση ψαριών, οι μισοί έκοψαν τα γλυκά κι άλλοι τόσοι το αλκοόλ.

Το 70,8% επιλέγει
ρύζι, πατάτες και όσπρια για συχνότερη κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής, το 50,2% το ψωμί και το 46,9% τα λαχανικά.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος δύο στους δέκα καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί.

Οι βασικοί λόγοι πτώσης στην κατανάλωση είναι η μείωση των μελών της οικογένειας (37,1%), η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (36,7%), αλλά και το οικονομικό, καθώς ο αριθμός εκείνων που δήλωναν ότι η τιμή αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα είναι διπλάσιος σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν.

Σε σχέση με το 2011, το 26,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι σήμερα καταναλώνει λιγότερο ψωμί, το 7,5% καταναλώνει περισσότερο ενώ, το 66% δήλωσε ότι καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα. Η, σχετικά, μεγαλύτερη τάση της μείωσης στην κατανάλωση ψωμιού καταγράφεται στις γυναίκες, σε καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας και στους ανέργους.

Τέλος, μειωμένες κατά 23% είναι οι τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Υποχώρηση της τάξης του 25% εμφανίζουν οι τιμές σε μαλάκια και οστρακοειδή, ωστόσο οι αποκλίσεις από αγορά σε αγορά διαφέρουν κατά πολύ.

«Η φετινή Ημέρα του Καταναλωτή εορτάζεται σε συνθήκες κρίσιμες για τον ίδιο τον καταναλωτή, την ελληνική αγορά και οικονομία, για την ίδια την κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και πρόσθεσε πως «καθώς οι εποχές της αλόγιστης κι αμέριμνης κατανάλωσης, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, οφείλουμε όλοι να αναδείξουμε την ιδιότητά μας ως καταναλωτή, σε εργαλείο ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Η κρίση τα αλλάζει όλα, μαζί και την αγοραστική μας συμπεριφορά. Σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλες εποχές να προβαίνουμε σε αγορές, που θα υπακούουν στα κριτήρια τα οποία θέτει ενώπιον μας η πραγματικότητα».

Χριστιάννα Κούσιου
Keywords
Τυχαία Θέματα