Πρωτοφανής πρόκληση

Νέοι κραδασμοί στο πολιτικό σκηνικό από τα πρωτοφανή σε ένταση λεκτικά επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι στη Βουλή, όταν ο προεδρεύων του κοινοβουλίου, Γιάννης Δραγασάκης, απέβαλε από την αίθουσα τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, επειδή εκφράστηκε προσβλητικά σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα.

Η κίνηση αυτή του κ. Δραγασάκη, που γίνεται για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, ξεσήκωσε θύελλα από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, που αποχωρώντας σύσσωμη καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς και εναντίον παριστάμενων βουλευτών.

Μάλιστα, ακούστηκε τρεις φορές και το Ηeil Hitler, με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής να τον αποδίδουν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάντζα.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής τόνισε: «Το πρώτο Ηeil Hitler το φώναξε κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. Έγινε χαμός, ακούγονταν φωνές και στο τέλος είπα κι εγώ "Πυροβολήστε μας κιόλας! Ηeil Hitler"».

Αυτονόητη ενέργεια για τον αυτοσεβασμό του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, τα μέτρα που έλαβε σήμερα σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου.

Η Χρυσή Αυγή, με επίσημη ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «νέα, βρώμικη, συκοφαντική επίθεση» και απειλεί με μηνύσεις για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Το σκηνικό αυτό απασχόλησε όπως ήταν αναμενόμενο και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με Associated Press και Reuters να μεταδίδουν εκτενή ρεπορτάζ.

Με αφορμή το πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή, προκλήθηκε νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι αποκρουστική και απολύτως καταδικαστέα η προσπάθεια των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να μετατρέψουν σε καταγώγιο το ελληνικό κοινοβούλιο», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΝΔ και επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι δεν το κατανοούν ότι η Βουλή έχει κανόνες, τους οποίος θα πρέπει να σέβονται όλοι». Παράλληλα, κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι ακολουθώντας -όπως λέει- το παράδειγμα των Χρυσαυγιτών καταφέρθηκε με ακραίες εκφράσεις εναντίον βουλευτών της ΝΔ με άψογη κοινοβουλευτική συμπεριφορά. Ας είναι βέβαιοι όλοι καταλήγει η ΝΔ ότι δεν θα αφήσουμε την υπόθεση της δημοκρατίας να γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: « Η απόσυρση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, έγινε με εντολή του προέδρου της ΝΔ, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο τις υπηρεσίες της, στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και τονίζει ότι η συνέχιση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, δείχνει ακριβώς ότι αβαντάρει τη ΧΑ και τη λογική της».

Καταδίκη από εκπροσώπους κομμάτων

Για θλιβερά φαινόμενα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος πάντως κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να αμφισβητεί τη δημοκρατική προσήλωση της ΝΔ και να μοιράζει πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμότητας. «Αντιλαμβάνονται κάποιοι ποιος εκτρέφει τα φασιστικά φαινόμενα;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Καλύτερη συνεργασία του συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της νεοναζιστικής πρόκλησης, ζήτησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ανέφερε ότι «η ιστορία του ναζισμού και του φασισμού έληξε το 1945 και αν κάποιοι σήμερα επιθυμούν να αναβιώσουν το ναζισμό σε αυτόν τον τόπο θα μας βρουν αντίθετους».

«Κάποια στιγμή σ' αυτήν την αίθουσα, πρέπει να γίνει αποκατάσταση του πολιτικού λόγου», παρατήρησε η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκη Φούντα. «Το προεδρείο πρέπει να είναι πιο αυστηρό στην τήρηση του Κανονισμού όσον αφορά αυτές τις συμπεριφορές», υποστήριξε.

«Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με κορόνες, μόνο το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να απομονώσει και να ανακόψει τη δράση των ναζιστικών πρακτικών», είπε ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα