Προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων με Κίνα

Στις σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Κίνας αναφέρθηκε ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ντου Τσι Γουέν (Du Qiwen).

Αυτή ήταν η παρέμβασή του στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

(BCI/ΟΠΑ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο Κινέζος διπλωμάτης μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η μακρά φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας αποτελεί στέρεα βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναγνώρισε, μάλιστα, τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας τονίζοντας:

«Οι Έλληνες φίλοι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των επώδυνων προσπαθειών που καταβάλλουν και θέλουμε να γνωρίζουν ότι στην προσπάθεια αυτή δεν βρίσκονται μόνοι».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ναυτιλίας και, τέλος, εξέφρασε τις ευχές του στην ελληνική κυβέρνηση για επιτυχία στην προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δημήτριος Καρδαράς και η Γιαγκ Σιουτσίν (Yang Xiuqin), συνδιευθυντές του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών και πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι η ελληνική κρίση είναι εν πολλοίς αυτοτελής και ενδογενής. «Θα εκδηλωνόταν ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της υπαρκτής ευρωπαϊκής κρίσης, αν και η αντιμετώπισή της θα ήταν ασφαλώς ευκολότερη χωρίς την τελευταία», ανέφερε. «Είναι πρωταρχικής σημασίας», συνέχισε ο κ. Γάτσιος, «για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας, η ταχεία και ραγδαία μεταφορά πόρων από τους προστατευόμενους τομείς των διεθνώς μη εμπορεύσιμων στους τομείς των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών με ανταγωνιστικούς όρους. Το Συνέδριο αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών των Ελλήνων επιχειρηματιών που κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων».

Ακολούθησε συζήτηση για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, τον συντονισμό της οποίας είχε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Φιλιππόπουλος. Στην παρέμβασή του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράμμισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας όμως ότι απαιτούνται και πρόσθετες περικοπές δαπανών. Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα