Πορτογαλία: Πρόβλεψη μείωσης ανεργίας

Παρά την πρόσφατη αλματώδη αύξηση της ανεργίας, η οποία έριξε μια βαριά σκιά στην ανάκαμψη της οικονομίας της Πορτογαλίας, η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει να αναμένει ότι το ποσοστό της θα μειωθεί φέτος, πιθανόν ακόμη χαμηλότερα από την πρόβλεψή της (13,4%), δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα απέδωσε την αύξηση της ανεργίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και τους πρώτους δύο μήνες του 2015-έφθασε το 14,1% τον Φεβρουάριο-σε εποχικούς παράγοντες και επισήμανε ότι αναμένει η τάση αυτή να αντιστραφεί το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο φέτος.

"Είμαστε βέβαιοι

ότι... λόγω των εποχικών δυναμικών της πορτογαλικής οικονομίας το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί εκ νέου για να σταθεροποιηθεί σε μέσα επίπεδα όχι μόνο κάτω από το 13,9% της περυσινής χρονιάς, αλλά επίσης κάτω και από τη μεσοσταθμική πρόβλεψη που ενεγράφη στον προϋπολογισμό του 2015, το 13,4%", δήλωσε ο Πιρές ντε Λίμα ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

"Εργαζόμαστε προκειμένου στο τέλος της θητείας αυτής της Βουλής το ποσοστό της ανεργίας να μπορέσει να μειωθεί κάτω από το επίπεδο 12,7% το οποίο αυτή η κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση" το 2011, προσέθεσε.

Στην Πορτογαλία αναμένεται να διεξαχθούν γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Μετά την αύξηση των επενδύσεων κατά 5% πέρυσι, όταν η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ύφεσης, ο Πιρές ντε Λίμα εκτίμησε ότι οι περαιτέρω επενδύσεις που προβλέπεται να γίνουν θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

"Ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσεις δουλειές είναι να προσελκύσεις επενδύσεις. Εργαζόμαστε για την προσέλκυση επενδύσεων... αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητα" της κυβέρνησης, επέμεινε ο Πιρές ντε Λίμα, αναφερόμενος κυρίως στις επενδύσεις που κάνει η βραζιλιάνικη εταιρεία αεροναυπηγικής Embraer, η οποία έχει εγκαταστήσει εργοστάσια κατασκευής αεροσκαφών στην Πορτογαλία.

Μετά την ανάπτυξη με ρυθμό 0,9% που καταγράφηκε το 2014, η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα επεκταθεί με ρυθμό τουλάχιστον 1,5% το 2015.

Καθώς η ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές πλησιάζει, ο υπουργός κάλεσε να συναφθεί μια συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα της συμπολίτευσης και την αξιωματική αντιπολίτευση, τους Σοσιαλιστές, προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν οι επενδύσεις, αλλά και προκειμένου οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι η προοπτική της χώρας είναι σταθερή.

Ανάμεσα στις προτάσεις που εισηγήθηκε ο Πιρές ντε Λίμα είναι η ενδεχόμενη μείωση του φόρου εισοδήματος, καθώς οι συντελεστές έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, την περαιτέρω απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, την περαιτέρω μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, την απλοποίηση του πτωχευτικού κώδικα και την θέσπιση νέων φορολογικών κανόνων όσον αφορά τις επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα