«Παλεύουμε μέσα σε μια κρίση»

Για την κόντρα με τον αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη και την άρνηση παραίτησης του μίλησε στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και την εκπομπή «Αθήνα Μ΄ακούς;» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης.

Πως έφτασε σε τέτοιες ακρότητες η κόντρα σας με τον Αν. Υπουργό;

Αυτό, θα πρέπει να το εξηγήσει ο Αναπληρωτής Υπ. Πολιτισμού, ο οποίος αγνοώντας βάναυσα τα αποτελέσματα του Εθνικού θεάτρου τα οποία δείχνουν κερδοφορία 3 εκατ. ευρώ, με τις αίθουσες μας γεμάτες, αγνοώντας τη διεθνή παρουσία μας και το γεγονός ότι παλεύουμε μέσα σε μια

κρίση και κρατάμε τους εργαζομένους μας με μια αξιοπρέπεια και μια επιμονή απαίτησε από εμένα στην πρώτη συνάντηση κιόλας να παραιτηθώ και να φύγω. Όταν του ζήτησα να μου εξηγήσει τους λόγους γιατί βρισκόμαστε στο μέσο μια θητείας ο κος Ξυδάκης απάντησε ότι αυτό θέλει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.

Αμφιβάλλω αν ο Πρωθυπουργός θέλει κάτι τέτοιο ωστόσο αυτό είπε ο κος Ξυδάκης. Όταν του είπε οτι στα μέσα μιας θητείας δε μπορούμε να τσαλακώνουμε τους ανθρώπους γιατί θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για αποπεμφθεί ένας διευθυντής ο οποίος κατά τον νόμο μπορεί να φύγει μόνο όταν δεν εγκριθεί ο απολογισμός του από τα δυο τρίτα των μελών του συμβουλίου με απείλησε οτι θα φέρει το ΣΔΟΕ , σαν να είμαι μαγαζί της Μυκόνου. Πρόκειται για το Εθνικό θέατρο όμως και το Εθνικό είναι σύμβολο της διαχρονικότητας αυτού του έθνους και στο πρόσωπο το δικό μου αυτή τη στιγμή διαταράσσεται η γαλήνη η εύρυθμη λειτουργία και η εργασιακή πορεία του θεάτρου σ' αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες. Αναρωτιέμαι, γιατι διάλεξε ο κος Ξυδάκης αυτόν τον κερδοφόρο οργανισμό για να βαλει τους δικούς του κομματικούς. Ανθρώπους; Δηλαδή είμαστε υποκείμενοι στον κομματισμό; Πρώτον, Που είναι το κράτος δικαίου για το οποίο μίλησε ευθέως ο πρωθυπουργός? Δευτέρον, θα πρέπει να είμαι μέλος κάποιου κόμματος - του κυβερνώντος κόμματος- για να παραμείνω; Τρίτον, είναι διχαστικό και εμφυλιακό, είναι μία νάρκη στον καλλιτεχνικό κόσμο γιατί ο επόμενος - αν ο κυριος Ξυδάκης καταφέρει να φύγω- θα πρέπει να είναι κομματικός. Θα έχει κάποιο κύρος και καμια υπόληψη η παρουσία του εκεί; Δεν θα είναι κομματικός, θα είναι υποκείμενος σε μια κομματική βαναυσότητα η οποία σταματάει τη ροή και τη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου. Όλα αυτα λοιπόν αν συμπληρώσουμε και τα χονδροειδέστατα ψέμματα του Κυρίου Ξυδάκη, ένα απο αυτά με οδήγησε να τον πάω και δικαστικά. Και να σας πω ποιο ήταν αυτό. Ισχυρίστηκε ο κυριος Αναπληρωτής Υπουργός οτι εγω απεπέμφθη απο το Κρατικό Θεατρο Βορείου Ελλαδος όταν ήμουν δ/ντης. Πως μπορεί και εκτοξεύει έτσι εύκολα τέτοια ψέμματα. Αναρωτιέμαι, δε μπορεί να τον συμβουλέψει κανείς; Διότι, την 21η Μαίου του 2013 με κάλεσε ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, με την ιδιότητα του ΚΘΒΕ, για να δεχτώ τη θέση στο Εθνικό Θέατρο. Την ίδια μέσα μου ζητήθηκε να παραιτηθώ - όπως και έκανα- και μέσα σε 5 λεπτα είχα γίνει διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο Δεν υπήρξα ποτέ εκτός ΚΘΒΕ, είναι ένα χονδροειδέστατο ψέμα το οποίο με συκοφαντεί, με θίγει, μου δημιουργεί ζημία και όλα αυτά θα τα αναζητήσω με την δικαιοσύνη.

Έχετε καταφύγει ήδη στη δικαιοσύνη ;

Αμέσως μετά το Πάσχα, ετοιμάζω ήδη το φάκελο με τα ψέμματα του Κυρίου Αναπληρωτή.

Δηλαδή ο Σωτήρης Χατζάκης δεν δέχεται κανέναν έλεγχο; Θέλει να δρα ανεξέλεγκτα;

Στο γραφείο του κ. Ξυδάκη εργάζεται ο κ.Παναγιώτης Δούρος. Ο οποίος την ημέρα που πήγα εκεί με κάλεσε ανδροπρεπώς να παραιτηθώ. Ζητώ λοιπόν απο τον κύριο Δούρο ανδροπρεπώς αντιστοίχως να έχει την ευαισθησία επειδή εργαζόταν στο Φεστιβάλ Αθηνών τόσα χρόνια στο οποίο δεν έχει γίνει ποτέ διαχειριστικός έλεγχος και ποτέ δεν έχει γίνει απολογισμός αφου θέλουν να ξεκινήσουν αυτή την έρευνα σε οργανισμούς του δημοσίου να ξεκινήσουν απο το Φεστιβάλ Αθηνών. Επιμένω και προκαλώ τον κύριο Δούρο να το κάνει. Δε μπορεί οι οργανισμοί να είναι δύο ταχυτήτων. Στον έναν οργανισμό να μην ερευνούμε και στον άλλον να ερευνούμε, και όταν μάλιστα στο φεστιβάλ δεν έχει γίνει ποτέ απολογισμός.

Εσείς αρνηθήκατε να γίνει έλεγχος ;

Ποτέ δεν αρνήθηκα. Ίσα ίσα έχουμε καλέσει τον κύριο Αναπληρωτή απο την πρώτη στιγμή να αναθέσει σε κάποιο ελεγκτικό όργανο - οπως ο ίδιος με απείλησε στον ΣΔΟΕ- να έρθει και να κάνει φύλλο φτερό το Εθνικό. Το Εθνικό δεν έχει τίποτα να κρύψει. Δε φοβάται τίποτα. Είμαστε καθαροί, όλοι εκεί. Και εγώ και το διοικητικό συμβούλιο. Δεν είμαστε χθεσινοί, έχουμε πορεία σαράντα και τριάντα χρόνια μόχθου και ιδρώτα για το δημόσιο συμφέρον για την τέχνη.

Τα στοιχεία απο τις συμβάσεις που δηλώνει ο Κύριος Ξυδάκης οτι αρνείται το Εθνικο να δώσει ;

Δεν αρνείται το Εθνικό. Το εθνικό απλώς έχει ενα καθήκον. Επειδή έγινε παραλήπτης της αντίθεσης πολλών καλλιτεχνών να ρθούν στο φώς οι συμβάσεις τους γιατί η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων πρέπει να ρωτάται για το θέμα. Εμείς απευθύναμε το αίτημα του κυρίου Αναπληρωτή στην αρχή προστασίας. Δε μπορεί να βγαίνουν στοιχεία στα οποία οι καλλιτέχνες δεν συναινούν.

Τι έχετε να απαντήσετε στις δηλώσεις ότι είσαστε καρφωμένος είκοσι χρόνια σε μια δημόσια καρέκλα;

Έχει κάνει πάρα πολλές δηλώσεις, όχι μόνο για εμένα. Τις προάλλες είπε για τους επιχορηγούμενους θιάσους που είναι το άνθος της θεατρικής ζωής της χώρας, ότι έπαιρναν συσσίτια τα οποία ήταν για ημέτερους. Δεν το κάνει μόνο σ'εμένα. Υπάρχει μια ανάγωγη συμπεριφορά προς όλους.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα σ'όλη αυτή τη διαμάχη κύριε Χατζάκη;

Εγώ πλεον έχω προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη για θέματα τα οποία με έθιξαν. Στο θεσμικό επίπεδο πιστεύω οτι οι τόνοι πρέπει να πέσουν και ο κύριος αναπληρωτής να το ξανασκεφτεί και να περιμένει ένα χρόνο. Δεν είναι μεγάλο το διάστημα , να μην διασαλέψει τη τάξη του Εθνικού Θεάτρου, να μην ενοχλεί και να μην διχάζει τη καλλιτεχνική κοινότητα. Αν με αντικαταστήσει θα προσφύγω σε οποιοδήποτε δημόσιο μέσο να αναιρέσω αυτή την απόφαση. Επίσης θα πρέπει να αιτιολογήσει πλήρως οποιαδήποτε απόφαση -εαν δεν είναι - θα πάμε σε δικαστικούς αγώνες οι οποίοι θα έχουν περίεργα και οδυνηρά αποτελέσματα. Ο κόσμος βλέπει και παρατηρεί και ο κόσμος δεν θέλει το κόμμα να είναι υποκείμενο του κράτους.Ο κύριος Ξυδάκης προτάσσει τον κομματισμό έναντι του κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα