Περιορισμένη παρουσία στην Έκθεση Βιβλίου

Mπορεί η καρδιά του βιβλίου, ήδη να χτυπά στη Φρανκφούρτη, όπου ήδη διεξάγεται η 65η διεθνής έκθεση βιβλίου Φρανκφούρτης, η χώρα μας όμως, η οποία τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε να δίνει ένα δυναμικό παρόν, φέτος, για πρώτη χρονιά, έχει περιορισμένη παρουσία.

Μια παρουσία που περιορίζεται σε ένα και μόνο εθνικό περίπτερο, με τη συμμετοχή 20 εκδοτικών οίκων και χωρίς τη συμμετοχή Ελληνων

συγγραφέων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γεώργιος Νίκας, μιλώντας στον Αθήνα984 και τη Βάνα Λυκομήτρου τόνισε:

«Η φετινή μας παρουσία δείχνει ανεμική. Όλοι οι εκδότες συστεγάζονται στο Εθνικό περίπτερο που καταλαμβάνει περίπου 112 τμ. Υπήρχαν αναδιαρθρώσεις και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και στο ΕΚΕΒΙ και δεν προετοιμάστηκε καλά η Ελληνική αποστολή, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πάρα πολύ περιορισμένη παρουσία. Επηρεάζει και η οικονομική κρίση σε ότι αφορά σε κάποιες δαπάνες κι έτσι δεν θα υπάρχουν στην έκθεση Έλληνες συγγραφείς, οπότε αυτή στην Φρανκφούρτη, δεν θα είναι μια πραγματική εικόνα της ελληνικής εκδοτικής παρουσίας. Θα πρέπει να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα το φετινό πρόβλημα και να προετοιμαστούμε από νωρίς για μια καλύτερη παρουσία του χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση είναι προτιμότερο να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή».

Ανάμεσα στους 20 εκδοτικούς οίκους, που συμμετέχουν στο εθνικό μας περίπτερο, στην διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, και ο οίκος Ψυχογιός.

Ο εκδότης Πάνος Ψυχογιός, μίλησε στον Αθήνα984 και τη Βάνα Λυκομήτρου.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας έγινε την τελευταία στιγμή. Ήταν αδιανόητο να μην δώσουμε το παρόν.
Έχει παίξει ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο η αδράνεια του ΥΠΠΟ, να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει το ΕΚΕΒΙ ή αν θα το καταργήσει. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να εκτεθούμε στη διοργάνωση , διότι η συμμετοχή δηλώθηκε τον Σεπτέμβριο ενώ θα έπρεπε να έχει δηλωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Παρουσιάζουμε μια εικόνα φαιδρή και ανάξια του εκδοτικού μας κόσμου. Το κράτος έχει υποχρέωση να διατηρήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, διότι έχει μια μεγάλη εμπειρία όχι μόνο στη διοργάνωση εκθέσεων, αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες όπως είναι η λειτουργία ηλεκτρονικού καταλόγου της βιβλιονέτ και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Έχει υποχρέωση το κράτος για τον πολιτισμό και το κύρος του, να διατηρήσει αυτόν τον οργανισμό, αν θέλουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση προς τα έξω».

Keywords
Τυχαία Θέματα