Ινδία: Προειδοποιήσεις για τον κυκλώνα Φαϊλίν

Οι ανατολικές ακτές της Ινδίας προετοιμάζονται σήμερα για το πέρασμα από τη χώρα ενός σφοδρού κυκλώνα και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των παράκτιων περιοχών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τον κυκλώνα Φαϊλίν σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από την ακτή στον Κόλπο της Βεγγάλης, ο οποίος αναμένεται να περάσει από τη στεριά το απόγευμα του Σαββάτου. Οι φωτογραφίες δείχνουν τον κυκλώνα να καλύπτει μία περιοχή έκτασης σχεδόν όση η μισή Ινδία.

Ορισμένοι μετεωρολόγοι παρομοίασαν το μέγεθος και τη σφοδρότητα του Φαϊλίν

με εκείνα του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος το 2005 έπληξε τις ΗΠΑ --με μεγαλύτερη σφοδρότητα την Νέα Ορλεάνη-- και είναι ο πιο πολύνεκρος και καταστροφικός τυφώνας του Ατλαντικού.

Η Ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία περιέγραψε τον Φαϊλίν ως μία "πολύ ισχυρή κυκλωνική καταιγίδα" συνοδευόμενη από ανέμους με ταχύτητα 210-220 χιλιομέτρων την ώρα και ανέφερε ότι θα πλήξει την περιοχή από το Καλινγκαπατνάμ και το λιμάνι Παραντίπ στο κρατίδιο Οντίσα.

"Σχεδιάζουμε να απομακρύνουμε (από τα σπίτια τους) περίπου 100.000 οικογένειες στη συνοικία Γκαντζάμ μέχρι αύριο το πρωί", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ειδικός Επίτροπος της υπηρεσίας αρωγής του Οντίσα, ο Πραντίπ Κουμάρ Μοχαπάτρα.

Οι αρχές του κρατιδίου ανέφεραν ότι 5.000 οικογένειες έχουν ήδη μεταφερθεί σε καταφύγια και σχολεία. Τα καταφύγια εφοδιάστηκαν με τρόφιμα, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αρχές απηύθηναν προειδοποιήσεις για τον κυκλώνα με μεγάφωνα και μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου όταν έγιναν αισθητοί οι πρώτοι ισχυροί άνεμοι στις ακτές και στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Μπουμπανεσουάρ.

Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για κύματα ύψους 3,5 μέτρων, αλλά οι ψαράδες διστάζουν να εγκαταλείψουν τις βάρκες τους ελπίζοντας ότι ο κυκλώνας δεν θα είναι τόσο καταστροφικός.

Ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στη γειτονική Δυτική Βεγγάλη κι είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε ρίψεις τροφίμων στις απομονωμένες περιοχές, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Οι ινδικές αρχές προειδοποίησαν για εκτεταμένες καταστροφές στις σοδειές, σε κατοικίες στα χωριά και σε παλιά κτίρια καθώς και για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες.

"Εντός 12 ωρών από το πέρασμα του κυκλώνα θα επιχειρήσουμε να καθαρίσουμε όλους τους δρόμους. Εντός 24 ωρών θα επιχειρήσουμε να αποκαταστήσουμε την υδροδότηση και την ηλεκτροδρότηση", είπε ο Μοχαπάτρα.

Η υπηρεσία μετεωρολογικών προβλέψεων που εδρεύει στο Λονδίνο Tropical Storm Risk τοποθέτησε τον Φαϊλίν στη μέγιστη δυνατή κατηγορία 5 με ανέμους άνω των 250 χιλιομέτρων την ώρα, ανακαλώντας μνήμες από τον "υπερ κυκλώνα" ο οποίος έπληξε την ανατολική ακτή της Ινδίας το 1999 και προκάλεσε τον θάνατο 10.000 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα