Περιοδεία Άστον στα Δυτικά Βαλκάνια

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ενώ και άλλοι σταθμοί είναι πιθανοί σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων, όπου η ΕΕ επιδιώκει να έχει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.

"Και άλλοι σταθμοί θα ανακοινωθούν αργότερα", τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, η οποία δεν αναφέρει την Σερβία και το Κόσοβο, του οποίου η κήρυξη ανεξαρτησίας
το 2008 δεν έχει αναγνωριστεί από το Βελιγράδι, καθώς θεωρεί αυτό το έδαφος νότια επαρχία του.

Στην ανακοίνωση η Αστον εξηγεί ότι μεταβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια για να "ενισχύσει τις δεσμεύσεις της ΕΕ", ενόψει μιας μελλοντικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση "χωρών της περιοχής".

"Θα ενθαρρύνω τις ηγεσίες της περιοχής να ακολουθήσουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να προωθήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας", τονίζει.

Η Αστον είχε εκφράσει τη λύπη της για την ανακοίνωση στις 8 Απριλίου της Σερβίας ότι δεν υπογράφει μια συμφωνία με την Πρίστινα που προτείνει η ΕΕ, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με το Κόσοβο και είχε καλέσει το Βελιγράδι να "κάνει μια τελευταία προσπάθεια".

Οι αρχές της Σερβίας δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά την τελευταία συνεδρίαση υπό την αιγίδα της ΕΕ, στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η οποία κατέληξε σε αποτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 16 Απριλίου έκθεση αξιολόγησης, η οποία θα δοθεί στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Η επίτευξη μιας συμφωνίας με το Κόσοβο είναι η βασική προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για να δώσουν στη Σερβία μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα