Παρέμβαση ΔΝΤ και ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε την ανάληψη "άμεσης δράσης" προκειμένου να βοηθηθεί η παλαιστινιακή οικονομία που έχει αποδυναμωθεί από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει το Ισραήλ και υπονομεύεται από την "αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα", σε έκθεσή του που δημοσιοποιείται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο των διεθνών δωρητών στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες
για τους Παλαιστίνιους.

"Απαιτούνται άμεσα μέτρα από την Παλαιστινιακή Αρχή, την ισραηλινή κυβέρνηση και τους δωρητές προκειμένου να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική κατάσταση και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας", υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η οικονομική κατάσταση στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας "επιδεινώθηκε περαιτέρω" τους τελευταίους μήνες και η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται πλήττοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού στα τέλη του 2012.

"Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των Παλαιστινίων και στην πρόσβαση αγαθών που επιβάλλονται από το Ισραήλ παραμένουν σχεδόν το ίδιο αυστηροί και εξακολουθούν να βαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης, γράφει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το παλαιστινιακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε μόλις 6% το 2012 έναντι 11% κατά μέσο το 2010 και το 2011.

Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο φέτος με ένα ρυθμό ανάπτυξης 5%, αναφέρει η έκθεση που επιμένει στο βάρος της "αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας" στην περιοχή.

"Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ το Νοέμβριο, η συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών και τα πρόσφατα επεισόδια έντασης στη Δυτική Όχθη ενισχύουν την επικρατούσα άποψη, σύμφωνα με την οποία οι προοπτικές της ειρήνης παραμένουν αμυδρές", τονίζει το ΔΝΤ.

Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον, του οποίου η Παλαιστίνη δεν είναι μέλος, εκφράζει επίσης ανησυχία για την "κρίση ρευστότητας" που πλήττει την Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Δυτική Όχθη και της οποίας τα δημοσιονομικά είναι σε "μη βιώσιμη τροχιά", λόγω των καθυστερουμένων οφειλών.

"Αν τίποτε δεν αλλάξει, οι τάσεις αυτές θα οδηγήσουν τελικά στην αμφισβήτηση της Παλαιστινιακής Αρχής και στην υπονόμευση της ικανότητάς της να κυβερνά".

Το ΔΝΤ καλεί τη διεθνή κοινότητα να "αυξήσει την οικονομική της στήριξη" στην Παλαιστινιακή Αρχή και ζητεί τη "βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας" με το Ισραήλ.

Ήδη την Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου εκτιμώντας ότι οι περιορισμοί που υφίσταται η παλαιστινιακή οικονομία, κυρίως από το Ισραήλ, επιδεινώνουν τα δημοσιονομικά της προβλήματα και βαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα