Τη στήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας ζητά το ΔΝΤ

Την ανάληψη «άμεσης δράσης», προκειμένου να βοηθηθεί η παλαιστινιακή οικονομία, η οποία εμφανίζεται αποδυναμωμένη από τους περιορισμούς του Ισραήλ, ζήτησε το ΔΝΤ σε έκθεσή του, η οποία δημοσιοποιείται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο των διεθνών δωρητών στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για τους Παλαιστίνιους.

«Απαιτούνται άμεσα μέτρα από την Παλαιστινιακή Αρχή, την ισραηλινή κυβέρνηση και τους δωρητές προκειμένου να σταθεροποιηθεί

η δημοσιονομική κατάσταση και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το ΔΝΤ τονίζει ότι η οικονομική κατάσταση στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες και η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται πλήττοντας το 1/4 του ενεργού πληθυσμού στα τέλη του 2012.

«Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των Παλαιστινίων και στην πρόσβαση αγαθών που επιβάλλονται από το Ισραήλ παραμένουν σχεδόν το ίδιο αυστηροί και εξακολουθούν να βαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης», σημειώνεται, ενώ τονίζεται ότι το παλαιστινιακό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 6% το 2012 έναντι 11% κατά μέσο το 2010 και το 2011.

Παράλληλα, το ΔΝΤ κρούει των κώδωνα του κινδύνου, καθώς λόγω η «αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα» στην περιοχή, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στον ρυθμό ανάπτυξης. «Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ το Νοέμβριο, η συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών και τα πρόσφατα επεισόδια έντασης στη Δυτική Όχθη ενισχύουν την επικρατούσα άποψη, σύμφωνα με την οποία οι προοπτικές της ειρήνης παραμένουν αμυδρές», τονίζεται.

Το ΔΝΤ κάνει κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την οικονομική της στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή και ζητεί παράλληλα τη «βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας» με το Ισραήλ.

Ήδη την Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου εκτιμώντας ότι οι περιορισμοί που υφίσταται η παλαιστινιακή οικονομία, κυρίως από το Ισραήλ, επιδεινώνουν τα δημοσιονομικά της προβλήματα και βαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον, του οποίου η Παλαιστίνη δεν είναι μέλος, εκφράζει επίσης ανησυχία για την «κρίση ρευστότητας» που πλήττει την Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Δυτική Όχθη και της οποίας τα δημοσιονομικά είναι σε «μη βιώσιμη τροχιά», λόγω των καθυστερουμένων οφειλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα