Παράταση αποστολής NATO-ΕΕ στη Βοσνία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε σήμερα για άλλο ένα 12μηνο την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO για να συνδράμουν τη Βοσνία στην ασφάλεια εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην περιφέρεια συνεχίζει να αποτελεί μια "απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".

Η δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία, γνωστή ως EUFOR ALTHEA, καθώς και αυτή του NATO με έδρα το Σεράγεβο, στην οποία μετέχουν

αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, θα συνεχίσουν την αποστολή τους στη χώρα έως τουλάχιστον το Νοέμβριο του 2012.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση που δίνει την εντολή σε όλα τα κράτη να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για να βοηθήσουν την ΕΕ και το NATO να επιτελέσουν την αποστολή τους. Οι δύο οργανισμοί μπορούν επίσης να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να "αμυνθούν στις επιθέσεις και τις απειλές για επιθέσεις", σύμφωνα με την απόφαση.

Η δύναμη της ΕΕ αναπτύχθηκε το 2004 αντικαθιστώντας την αποστολή σταθεροποίησης του ΟΗΕ που εστάλη στη Βοσνία για να εγγυηθεί την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον του 1995.

Η απόφαση επαναλαμβάνει ότι οι Βόσνιοι Σέρβοι, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία του 1995.

Στη Βοσνία δεν έχει υπάρξει ανάδειξη κυβέρνησης από πέρυσι, κάτι που όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση για την κατάσταση στη χώρα χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας πλήττει τις προσπάθειες να υπάρξουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα