Κύπρος: Χάσμα αμοιβών στα δύο φύλα

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων κυμαίνεται στο 18%. Στην Κύπρο, το νούμερο αυτό ανεβαίνει στο 22% περίπου, δήλωσε η αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλα Καμιναρά, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «προώθηση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση». Την ημερίδα οργάνωσε η Κυπριακή Αρχή Ισότητας, της οποίας επικεφαλής είναι η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα
Ζαββίδου.

Στην εισήγησή της η κ. Καμιναρά αναφέρθηκε στις σημαντικότερες προκλήσεις όσον αφορά την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την Κύπρο και την Ευρώπη:

- Συνολικά, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δημιουργήσει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυξήσαμε την οικονομική στήριξη και ενισχύσαμε το συντονισμό της πολιτικής των κρατών μελών, προκειμένου να μεταφράσουμε αυτές τις πολιτικές δεσμεύσεις στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων.

- Οι γυναίκες αποτελούν το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίων στην ΕΕ. Ο αριθμός των γυναικών που εργάζεται αυξάνεται σταθερά και από το 2000, οι γυναίκες εργαζόμενες έχουν πάρει τα τρία τέταρτα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη.

- Όμως, παρ' όλες τις προσπάθειές μας, υπάρχουν θέματα που πρέπει να λύσουμε - κυρίως όσον αφορά την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση.

- Το ποσοστό έχει αυξηθεί, από 52% το 1998 σε σχεδόν 60% με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

- Η Κύπρος κυμαίνεται περί του ευρωπαϊκού μέσου όρου, περίπου στο 63%.

- Τα 27 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει να ανεβάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της απασχόλησης στο 75%.

- Μόνο το 67% των γυναικών με μικρά παιδιά εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το 92% των ανδρών.

- Στα Διοικητικά Συμβούλια των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, οι γυναίκες αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία- περίπου το 10% κατά μέσο όρο.

- Η κατάσταση στην Κύπρο είναι ακόμα χειρότερη: βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση, με τις γυναίκες να αποτελούν μόλις το 3% των Διοικητικών Συμβουλίων των μεγαλύτερων εισηγμένων του νησιού.

Επίσης επεσήμανε ότι στην κυπριακή βουλή μειώθηκε το ποσοστό των γυναικών βουλευτών.

Η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου σε χαιρετισμό της στην ημερίδα επεσήμανε ότι ο σχετικός νόμος στην Κύπρο κατέδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα, τα οποία δεν προβλέφθηκαν από τον Νομοθέτη. Αυτά είπε μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικά νομοσχέδια.

Εξάλλου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι «από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Εργασίας 106 καταγγελίες για διάκριση λόγω φύλου, από τις οποίες οι 98 αφορούν διάκριση λόγω εγκυμοσύνης και οι υπόλοιπες 8 διάκριση λόγω φύλου».

Η Υπουργός Εργασίας είπε πως «ρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η έμφαση που δίδεται στη διάκριση λόγω εγκυμοσύ

Keywords
Τυχαία Θέματα