Αποτροπή θανάτων Δυτικών

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Λιβύη στην αποτροπή μιας προσπάθειας των κανταφικών δυνάμεων να σκοτώσουν δυτικούς αξιωματούχους και να επιτεθούν στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT), δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Σε ομιλία του, ο κ. Χέιγκ δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες "υποστήριξαν αποτελεσματικά" την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

κατά του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

"Βοήθησαν να σωθούν ζωές. Για παράδειγμα, το καθεστώς Καντάφι έχει προσπαθήσει να επιτεθεί στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) στη Βεγγάζη και να σκοτώσει μερικούς δυτικούς εκπροσώπους στη Λιβύη", δήλωσε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

"Οι υπηρεσίες αφού εξασφάλισαν μια σίγουρη πληροφορία, μπόρεσαν να προειδοποιήσουν το CNT για την απειλή και οι επιθέσεις απεφεύχθησαν", σημείωσε.

Ο Βρετανός υπουργός διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες αυτές "εργάστηκαν για να προσδιορίσουν τις βασικές πολιτικές προσωπικότητες, να αναπτύξουν επαφές με την αναδυόμενη αντιπολίτευση και να παρέχουν πολιτικές και στρατιωτικές πληροφορίες.

Μας επέτρεψαν "να γνωρίζουμε τις προθέσεις των κανταφικών δυνάμεων και να είμαστε ενήμεροι για την πρόοδο των μαχών γύρω από την Μπρέγκα, την Μιζουράτα και τελικά την Τρίπολη", είπε.

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης για πρώτη φορά ότι πράκτορες της MI6 (υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού) πέθαναν τα τελευταία χρόνια κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους.

"Πολλοί πράκτορες και πληροφοριοδότες διακινδυνεύουν τη ζωή τους--μερικοί χάνουν και τη ζωή τους--για να μας δώσουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ασφάλειά μας. Έχουμε καθήκον να τους προστατεύσουμε", τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα