Παράνομη και κατά περίπτωση καταχρηστική, η απεργία στη ΔΕΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:57

Από τα γραφεία της οδού Χαλκοκονδύλη όπου και παραμένει η διοικητική ομάδα της ΔΕΗ, πληροφορήθηκε η εταιρεία την απόφαση που κρίνει παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα υπάρξει ένα μικρό χρονικό διάστημα αναμονής, ούτως ώστε να φανούν οι προθέσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να προβεί σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ώστε να μη χαθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθόλου ωφέλιμος χρόνος.

Σύμφωνα μάλιστα με ΦΕΚ που εξεδόθη νωρίτερα με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το Εθνικό Τυπογραφείο θα λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο λόγω «έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών».

Ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι αναμένει πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου και επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις τους. Εάν όμως φανεί ότι τελικά δεν συμμορφώνονται οι απεργοί με την απόφαση τότε θα γίνει χρήση από την κυβέρνηση του νόμου για επίταξη.

Σύμφωνα με το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κρίθηκε παράνομη και για κάποια σκέλη που αφορά σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων καταχρηστική.

Αυτό – το ότι η απεργία κρίθηκε καταχρηστική κατά περίπτωση – σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί με τα ίδια αιτήματα.

Πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, αναμένει η ΔΕΗ

Με σημερινή απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή της ΔΕΗ ΑΕ και κήρυξε τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου ως παράνομες και διέταξε την άμεση διακοπή τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία μετά την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης.

ΔΕΗ ΑΕ αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αν παρά ταύτα, η απεργοί αρνηθούν να συμμορφωθούν στην δικαστική απόφαση, θα γίνει χρήση του νόμου 3536/2007, ( άρθρο 41,Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης), ο οποίος προβλέπει:

1. Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών και επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, ως μέτρα πολιτικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περίοδο ειρήνης επιτρέπονται κατά τους όρους και προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου αυτού.

2. Έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Εκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, είναι κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.

3. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αντιμετώπιση της αιτίας που προκάλεσε την έκτακτη ανάγκη, κηρύσσεται γενική ή μερική πολιτική κινητοποίηση, κατά την έννοια των αντίστοιχων διατάξεων του Ν.Δ17/1974 (ΦΕΚ 236 Α΄), για την αντιμετώπιση της.

4. Με την ίδια επίσης απόφαση του Πρωθυπουργού, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2, μπορεί να εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί ή οι γενικοί γραμματείς περιφερειών ή οι νομάρχες να προβαίνουν, με απόφαση τους, σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών πραγματοποιείται με «Φύλλα Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών» που εκδίδονται από τις οικείες αστυνομικές, λιμενικές ή και πυροσβεστικές αρχές και επιδίδονται από όργανα τους και όργανα της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Από την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών απαλλάσσονται πρόσωπα που έχουν σωματική ή πνευματική αναπηρία ή άλλους λόγους υγείας, εφόσον αυτοί πιστοποιούνται με σχετική γνωμάτευση κλινικής δημόσιου νοσοκομείου.

5. Με την ίδια απόφαση του Πρωθυπουργού, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2, μπορεί να εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός να προβαίνουν, με κοινή απόφαση τους, σε επίταξη ακινήτων, μη αναλώσιμων κινητών, καθώς και βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων μαζί με τις εγκαταστάσεις τους. Η επίταξη αναλώσιμων κινητών επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικά. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, για την έκδοση της απόφασης επίταξης ακινήτων και κινητών πραγμάτων μπορεί να εξουσιοδοτείται ο οικείος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ή ο οικείος Νομάρχης. Η επίταξη ακινήτων και κινητών πραγματοποιείται με «Φύλλα Επίταξης» κατ΄ ανάλογη εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.

6. Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Όπως μετέδιδε το Capital νωρίτερα σε δημοσίευμά του:

Από τη Δικαιοσύνη κρίνεται η τύχη της επιστράτευσης των απεργών της ΓΕΝΟΠ με την Κυβέρνηση να περιμένει το λάκτισμα του αφέτη για να αρχίσει να στέλνει στους απεργούς τα φύλλα πορείας. Όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγε η διοίκηση της ΔΕΗ εναντίον της ΓΕΝΟΠ, με το Μαξίμου να βρίσκεται σε πλήρη "επιχειρησιακή ετοιμότητα" εάν η απεργία χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική και οι απεργοί την παραγνωρίσουν.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν προκρίνει την ανάγκη της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών ήδη από τις εξαγγελίες της ΓΕΝΟΠ για τις κινητοποιήσεις και τα τελευταία 24ωρα, η επικοινωνία τους έχει μεταξύ άλλων το στόχο τη χάραξη κοινής και αποτελεσματικής γραμμής για συντονισμένη αντεπίθεση στην αντιπολίτευση.

Κατά πληροφορίες, το Μαξίμου δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την ισχνή αριθμητικά τε και "ποιοτικά" παρέμβαση των κυβερνητικών στελεχών στα ΜΜΕ εκτιμώντας ότι στη μάχη τούτη που δίνεται κόντρα στις "δυνάμεις του λαικισμού", τα επιχειρήματα για τα οφέλη του νομοσχεδίου της μικρής "ΔΕΗ" δεν ακούγονται αρκούντως δυνατά.

Εξ ου και χθες, "επιστρατεύτηκε" ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, υπενθυμίζοντας τον "τόνο" της κυβερνητικής γραμμής: "Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο, που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη παρούσα Βουλή" δήλωσε χαρακτηριστικά και εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πλήρη ανευθυνότητα και καιροσκοπισμό, τονίζοντας: "Παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον τουρισμό μας, ούτε και τους Έλληνες πολίτες".

Με το "βλέμμα στη διαδοχή Παπούλια"

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη συντόνισαν τα "πυρά΄ τους εναντίον της Κουμουνδούρου με κοινή στόχευση την αποδόμηση των κινήτρων του Α. Τσίπρα σχετικά με τον "αγώνα" που δίνουν για τη ΔΕΗ. "Το "120" του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόβα τζενεράλε για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Οι θεσμοί όμως δεν είναι θέατρο για πρόβες και κυρίως, όχι για πρόβες βυθισμένες στο σκοτάδι", δήλωσε σε επίρρωση τούτων ο γαλάζιος γραμματέας Α. Παπαμιμίκος ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Χαριλάου Τρικούπη.

Επ αυτού, το ΠΑΣΟΚ, χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ "άνευ προηγουμένου πολιτικάντικη, τυχοδιωκτική και λαϊκίστικη πολιτική" συνδέοντάς τη με την επιδίωξη "να συγκεντρώσει τις 120 ψήφους που θέλει για το δημοψήφισμα ομηρίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μια και στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η "πρόβα" για να μπλοκάρει την εκλογή του ΠτΔ".

Στο ... χαλάκι του Περισσού

Η επιδίωξη της Κουμουνδούρου να "στριμώξει" δια της πρότασης για δημοψήφισμα το ΚΚΕ ευελπιστώντας πως ο Περισσός είτε θα αναγκαστεί να συνταχθεί πίσω από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα απογυμνωθεί πολιτικά στους αριστερούς ψηφοφόρους, εξελίσσεται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παιχνίδι με τη "φωτιά".

Διότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας αρνήθηκε να συνυπογράψει τη σχετική πρωτοβουλία με μοναδικό αντικείμενο εξέτασης το παρόν νομοσχέδιο αλλά ζήτησε να τεθεί το ερώτημα για την κατάργηση όλων των νόμων που οδήγησαν σε σταδιακή ιδιωτικοποίηση την επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταρχήν, δεν εμφανίστηκε αρνητικός στις μάλλον μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του ΚΚΕ, δίνοντας στη Χ. Τρικούπη το έναυσμα να ξεκινήσει "εκστρατεία" αποκάλυψης του αντιευρωπαϊσμού της Κουμουνδούρου, η οποία όπως λένε πράσινες πηγές, προκειμένου να πετύχει την ανατροπή της Κυβέρνησης, δε διστάζει να γίνει θιασώτης των πιο αντιευρωπαϊκών, κομμουνιστογενών θέσεων.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως δε φείδεται κριτικής ούτε για την Αγ. Κωνσταντίνου την οποία πηγές του εγκαλούν για αμφισημία σε θεμελιώδεις πολιτικές αποφάσεις. Ήτοι, στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει περάσει απαρατήρητο το "καταρχήν ναι" της ΔΗΜΑΡ στο κάλεσμα Τσίπρα περί δημοψηφίσματος. Διερωτώνται δε πώς είναι δυνατόν, η "κυβερνώσα Αριστερά" που συγκροτήθηκε ως κόμμα με πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, να σύρεται πίσω από κινήσεις και πρωτοβουλίες που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές επιταγές. Τούτου δοθέντος, η ερώτηση που θέτει το ΠΑΣΟΚ προς τον Φ. Κουβέλη αναμένεται να ενταθεί: " Υπέρ Ευρώπης ή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;"

*Διάβάστε ακόμη:
- Ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σαββατοκύριακο με "φόντο" το ενδεχόμενο επιστράτευσης
- Επιστράτευση προ των πυλών
- Οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ήταν χωρίς αντίκτυπο

Keywords
απεργια, δεη, γενοπ δεη, ενημερωση, εταιρεία, γενοπ, επιστρατευση, ωφέλιμος, φεκ, επιταξη, αθηνα, σημαίνει, απεργιες, υπουργοι, capital, σαμαρας, βενιζελος, μμε, συριζα, τσιπρας, βουλη, θεατρο, ΠΑΣΟΚ, δημοψηφισμα 2015, ΚΚΕ, θιασώτης, ήτοι, δημαρ, Αντωνης Σαμαρας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, διακοπες δεη, απεργια ταξι, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, κομματα, βουλευτες, ήτοι, δυνατα, θιασώτης, ωφέλιμος, γενοπ, εθνικο τυπογραφειο, κοντρα, μμε, σημερινη, τυχη, υγεια, φεκ, φυσικη, capital, αγωγη, αρθρο, αναπηρια, βρισκεται, γενοπ δεη, γινει, γραφεια, διαστημα, διοικηση, υπαρχει, ενημερωση, εννοια, επικοινωνια, ερχονται, εταιρεία, εναυσμα, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κινητο, κομμα, ληψη, μαξιμου, μικρο, ομαδα, ουσια, ρυθμισεις, συγκεντρωση, τυπογραφειο, φυλλο, φυλλα, χρονος, ανηκει, δημητρης, εφαρμογη, ευθεια, εθνικο, κωνσταντινου, κυριακου, οργανα, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα