Παραισθησιογόνα μανιτάρια κατά της κατάθλιψης

Η θεραπεία για τη σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να κρύβεται στην ουσία ψιλοκυβίνη που υπάρχει στα παραισθησιογόνα μανιτάρια, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Imperial College του Λονδίνου, David Nutt, ο οποίος τονίζει ωστόσο ότι η έρευνα προσκρούει στους «παράλογους», όπως αναφέρει, βρετανικούς νόμους για τα ναρκωτικά.


Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι νόμοι ήταν εμπόδιο στην έρευνα του καθηγητή Νατ απαντά

το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής Nutt αντιτίθεται στην πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των ναρκωτικών. Στο παρελθόν απολύθηκε από τη θέση του ως σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ναρκωτικών για τις απόψεις του ότι η έκσταση και το LSD ήταν λιγότερο επιβλαβή από το αλκοόλ.

Η έρευνα στο Imperial College του Λονδίνου έδειξε ότι οι ενέσεις ψιλοκυβίνης μπορούν να «κατευνάσουν» μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπερδραστήρια σε κατάθλιψη και τώρα η επιστημονική ομάδα προσπαθεί τώρα να διενεργήσει κλινική δοκιμή για να ελέγξει την ψιλοκυβίνη ως θεραπεία της κατάθλιψης.

Το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας έχει δώσει στο εργαστήριο επιχορήγηση ύψους 550.000 λιρών για να δοκιμαστεί η ουσία σε 30 ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε τουλάχιστον δύο άλλες θεραπείες.

Ωστόσο, υπάρχουν πιο αυστηροί κανονισμοί για τη δοκιμή του φαρμάκου ως θεραπεία, καθώς πρέπει να πληροί και τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ.

«Είμαστε μεταξύ σφύρας και άκμονος, και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, διότι αν η ψιλοκυβίνη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς, τότε τη στερούνται» δηλώνει ο καθηγητής Νατ. Σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα αναφέρει ότι για να επεξεργαστούν την ψιλοκυβίνη οι φαρμακευτικές εταιρίες απαιτείται ειδική άδεια, η οποία ωστόσο κοστίζει πολύ ακριβά.

Και προσθέτει ότι θα ενημερώσει τη Βρετανική Νευρολογική εταιρία ότι παρόμοιοι νόμοι αποτελούν τροχοπέδη για την έρευνα σε άλλα φάρμακα, όπως η έκσταση και κάνναβη.

ΠΗΓΗ: bbc.co.uk, al Jazeera

Keywords
Τυχαία Θέματα