Δικαίωμα στην ευθανασία;

Ο υποβοηθούμενος θάνατος ή αλλιώς ευθανασία, ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε η νέα εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Ντάμες Σπαθί» με τις Ελ. Κουμάντου και Ελ. Ορφανίδου.«Έφτασε και στην Ελλάδα η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα ανοιχτά στις περιπτώσεις που ο ασθενής ταλαιπωρείται. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν ζητήσει αυτή τη λύση,

αλλά ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και δεν επιτρέπει αυτή τη λύση» δήλωσε στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί», ο καθηγητής Χειρουργικής, Στέφανος Γερουλάνος, ο οποίος πρωτοστατεί στις κινήσεις για την αλλαγή της σχετικής νομολογίας.

«Η Ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικάιωμα της επιλογής » υποστήριξε η Ήλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτιο.

Μια πιο φιλοσοφική διάσταση στο θέμα της ευθανασίας ή του υποβοηθούμενου θανάτου έδωσε ο καθηγητής φιλοσοφίας, Χρήστος Γιανναράς.

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Αθήνα 9.84 «Στο νήμα της ημέρας» μίλησε για το θέμα της ευθανασίας ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αυτοκτονια στη χώρα μας δεν τιμωρείται ωστόσο τιμωρείται η εμπλοκή κάποιου τρίτου σε αυτή.«Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη για αλλαγή νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την ευθανασία» εκτίμησε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τηλεοπτική προβολή περιπτώσεων ανθρώπων που επιθυμούν την ευθανασία οδηγεί στην εξιδανίκευση με κίνδυνο να βρεθούν μιμητές.

Να θυμίσουμε ότι η 29χρονη αμερικανίδα καρκινονοπαθής και υπέρμαχος του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, Μπρίτανι Μέιναρντ, έδωσε τέλος στη ζωή της, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Compassion and Choices που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Μέιναρντ διαγνώστηκε με την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο κι οι γιατροί της έδωσαν μόνο έξι μήνες ζωής.

Μετά τη διάγνωση, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Όρεγκον, μία από τις πέντε αμερικανικές πολιτείες όπου επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Στην τελευταία της ανάρτηση στο Facebook την οποία δημοσίευσε το περιοδικό People, η Μέιναρντ έγραψε το Σάββατο: "Σήμερα είναι η ημέρα που επέλεξα να πεθάνω με αξιοπρέπεια εξαιτίας της καταληκτικης νόσου μου, αυτού του φρικτού καρκίνου του εγκεφάλου που μου έχει στερήσει τόσα πολλά...αλλά θα μου στερούσε πολλά περισσότερα".

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέιναρντ υπαινίχθηκε σε νέο της βίντεο ότι ενδεχομένως να ανέβαλε τον θάνατό της. Τελικά όμως έφυγε από τη ζωή, όπως είχε προγραμματίσει αρχικά, "με ειρηνικό τρόπο, στην κρεβατοκάμαρά της, στα χέρια των αγαπημένων της προσώπων", σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης την οποία επικαλείται η εφημερίδα The Oregonian.

Στο τελευταίο μήνυμά της προς τους φίλους και τους υποστηρικτές της στη ζωή και στην ασθένειά της, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Compassion and Choices, αναφέρει: "Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που στέκονται για να εκτιμήσουν τη ζωή κι είναι ευγνώμονες. Αν αλλάξουμε τις απόψεις μας, αλλάζουμε τον κόσμο μας! Αγάπη και ειρήνη σε όλους σας".

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σον Κρόουλι δήλωσε χθες στην The Oregonian ότι η Μέιναρντ δίδασκε στον κόσμο πως ορίζει η οργάνωσή του το "θάνατος με αξιοπρέπεια".

"Κάνει τους ανθρώπους που δεν έχουν σκεφτεί μέχρι σήμερα το ζήτημα, να το σκεφτούν", είπε.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να δώσει τέλος στη ζωή της την 1η Νοεμβρίου με τα φάρμακα που της έγραψε ο γιατρός της πυροδότησε εκ νέου το δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.


Πέντε περιπτώσεις ευθανασίας που συζητήθηκαν ευρέως

Στην Ελβετία το ζεύγος Edward Thomas Downes και Jοan Thomas προχώρησαν από κοινού σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2009. Εκείνη βρισκόταν σε τελικό στάδιο καρκίνου ενώ εκείνος είχε χάσει σχεδόν ολοσχερώς την όραση και την ακοή του. Σύμφωνα με τα παιδιά τους "πέθαναν εν ειρήνη και σε συνθήκες που οι ίδιοι επέλεξαν με τη βοήθεια της οργάνωσης Dignitas στη Ζυρίχη".

Στη Μεγάλη Βρετανία ο 59χρονος Craig Ewrt κατανάλωσε ένα κοκτέιλ ισχυρών ηρεμιστικών μπροστά στην κάμερα, για τις ανάγκες ενός ντοκυμανταίρ που προβλήθηκε από τη δίκτυο Sky.

Στο Βέλγιο, ο 44χρονος Nathan Verhelst, που είχε γεννηθεί γυναίκα, υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία μετά από αλλεπάλληλες εγχειρήσεις αναπροσαρμογής φύλου, που δεν μπόρεσαν να τον απαλλάξουν από την ανυπόφορη δυσφορία φύλου που ένιωθε.

Στην Ιταλία, το 2009 η Eluana Englaro αποσυνδέθηκε με απόφαση της οικογένειάς της από τα μηχανήματα που την κρατούσαν επί 17 χρόνια στη ζωή μετά το τροχαίο δυστύχημα που την είχε αφήσει σε κώμα.

Στην Ολλανδία μία 70χρονη γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, επέλεξε την ευθανασία διότι δεν μπορούσε να αντέξει, ιδίως μετά τον θάνατο του άνδρα της, το ότι ήταν εκ γενετής τυφλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα