Διεργασίες πριν την τελευταία αξιολόγηση

Στην τελική ευθεία οι διεργασίες για την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές. Τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να στείλει επιστολή στο ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με την τρόικα τον συνδικαλιστικό νόμο και το νέο μισθολόγιο. Σαφείς προτάσεις ζητά η τρόικα,

η οποία διαμηνύει ότι δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα εάν δεν λάβουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογία. Ωστόσο η κυβέρνηση βάζει τις δικές της κόκκινες γραμμές τονίζοντας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες οριζόντιες περικοπές και μέτρα.

Οι διαφωνίες για το ασφαλιστικό, τις απολύσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και το ενιαίο μισθολόγιο, δεν έχουν γεφυρωθεί. Αντιθέτως, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, το Ταμείο δεν επιμένει στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, αν και συνέδεσε το θέμα με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτό το κλίμα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ θα έχει σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων εν όψει των ταξιδιών του στη Λευκωσία και στο Κάιρο.

Συνάντηση Παπούλια Σαμαρά θα γίνει αμέσως μετά την ορκωμοσία (17:30) των νέων υπουργών Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν τα σενάρια ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας έχει τορπιλίσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την κυβέρνηση. Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, και αποφυγής μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, επισημαίνει ο πρωθυπουργός αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο. Με άρθρο του στην εφημερίδα Κεφάλαιο, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι «σε αυτό το μεταίχμιο που βρίσκεται η χώρα οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες». «Δεν θα αφήσουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια που μπορεί να τινάξει τις θυσίες μας στον αέρα, την ώρα που ανοίγουμε νέα σελίδα για τον τόπο» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπούλιας νωρίτερα στις τρεις παρά τέταρτο θα δεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να θέσει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να χειριστεί οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές. Επίσης αναμένεται να παρουσιάσει ένα «πλαίσιο αρχών και θέσεων» το οποίο περιλαμβάνει «την αναζήτηση λύσης για το μη βιώσιμο χρέος» και πρόταση «για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος με προσφυγή σε εκλογές με ταυτόχρονη αναζήτηση συγκλίσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το 2016, γιατί η χώρα χρειάζεται χρόνο». Οποίος προκαλέσει εκλογές νωρίτερα, τόνισε, θα αναλάβει και την ευθύνη για ένα σημαντικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό. Στο μεταξύ, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έθεσε χθες με την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί χωρίς νέα μέτρα, χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και χωρίς να αναληφθούν δεσμεύσεις που θα είναι αντίθετες με το φρόνημα της κοινωνίας

Keywords
Τυχαία Θέματα