Απολογισμός των αιρετών του ΠΥΣΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης Βαγγέλη Λουκά και Αννας Ρογδάκη

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

των αιρετών του ΠΥΣΔΕ ΔΥΤ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, Βαγγέλη Λουκά και Αννας Ρογδάκη

εκπροσώπων των ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ (ΣΥΝΕΚ)

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέων αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια στις 5 Νοεμβρίου καταθέτουμε απολογισμό για τη θητεία μας 2013-2014 σε όλους τους εκπαιδευτικούς και στα ΔΣ των ΕΛΜΕ-Θ. Σύμφωνα με τις θέσεις του εκπαιδευτικού μας κινήματος ο απολογισμός πρέπει να γίνεται από όλους τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου.

Σε καθεστώς κομματικού κράτους

που καλά κρατεί και σε συνθήκες που ο εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί μεγάλη μείωση αποδοχών, αύξηση του ωραρίου,2000 απολύσεις, διασυρμό με την επιστράτευση, πιέσεις και εκφοβισμούς για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης, λειτουργήσαμε ως αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της ισονομίας.Λειτουργήσαμε εχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα να είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματα τους. Συγκεκριμένα:

- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Στα πλαίσια της ενημέρωσης και της διαφάνειας στείλαμε 20 ενημερωτικά που αφορούσαν τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ, τις αποφάσεις που λήφθηκαν και τη στάση που κρατήσαμε. Επίσης, πριν από κάθε συνεδρίαση, στέλναμε τα θέματα ημερήσιας διάταξης στις ΕΛΜΕ-Θ και σε όλα τα σχολεία.

- ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Καταθέσαμε πρόταση για τον επανακαθορισμό των ομάδων σχολείων με βάση τις προτάσεις που έγιναν σε διελμική συνέλευση, αλλά απορρίφθηκε με 4-1.(η πλήρης πρόταση υπάρχει στο 1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 11-3-2013)

- ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΕΝΩΝ-ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ. Καταψηφίσαμε τους πίνακες κενών-πλεονασμάτων των σχ. ετών 2013-14 και 2014-15 δημοσιοποιώντας τη θέση μας.( 4ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 3-6-2013 και στο 15ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 6-8-2014.)

- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ. Στη διάρκεια της διετίας είχαμε μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη των υπηρεσιακών μεταβολών, γεγονός που ήταν επιλογή του υπουργείου και είχε ως αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις στα οργανικά κενά να γίνουν στην περσινή χρονιά τέλος Ιουνίου και φέτος στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι διαδικασίες έγιναν με πλήρη διαφάνεια. Οι ενστάσεις στη διαδικασία ήταν λίγες. Τις υποστηρίξαμε, έγιναν αποδεκτές και με αυτόν τον τρόπο διορθώθηκαν τα λάθη και αποκαταστάθηκαν οι αδικίες. Στην αναιτιολόγητη τροποποίηση των ημερομηνιών για τις δηλώσεις τοποθέτησης των συναδέλφων από μετάθεση-βελτίωση-οριστική τοποθέτηση φροντίσαμε έγκαιρα με ενημερωτικό να ειδοποιήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας.(16ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 10-8-2014).

- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΥΣΔΕ. Όλες οι διαδικασίες έγιναν σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης με αποτέλεσμα μετά τις τοποθετήσεις να εμφανίζονται νέα κενά. Η άποψη της διοίκησης ήταν ότι οφείλονται στη ρευστότητα της κατάστασης. Η πρόταση μας για πρόσκληση των συναδέλφων σε νέες δηλώσεις, με βάση τα νέα κενά, απορρίφθηκε με 4-1 με την αιτιολογία ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία. Δεν έγινε το ίδιο σε άλλη περίπτωση όπου, λόγω αλλαγής των δεδομένων μετά από 15 μέρες, ομόφωνα τροποποιήθηκαν οι πίνακες τοποθετήσεων των λειτουργικά υπεράριθμων ΠΕ02.

- ΚΕΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.Η πρόταση μας να ανακοινωθούν τα κενά περιορισμένου χρόνου απορρίφθηκε με 4-1. Έτσι 70 περίπου συνάδελφοι προς το τέλος Νοεμβρίου θα βρεθούν χωρίς θέση και με κίνδυνο να μετακινηθούν σε μακρινές περιοχές.

- ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ. Το αίτημα μας να ανακοινώνονται οι διαθέσεις στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης έγινε δεκτό, αλλά απορρίφθηκε το αίτημα να ανακοινώνονται τα μικρά κενά και πλεονάσματα. Καταθέσαμε γραπτή δήλωση παρουσιάζοντας 11 λόγους που μας οδήγησαν στην καταψήφιση της αδιαφανούς αυτής διαδικασίας. Απαιτήσαμε την πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών, που ακόμη και σήμερα είναι πολλά . (υπάρχει πλήρης αναφορά στο 20ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 27-10-2014).

- ΤΕΛΟΣ κατά την διάρκεια της περυσινής απεργίας δεν διάλεξα τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας και της αποχής, αλλά συμμετείχα στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ, ενώ ήμουν απεργός, με στόχο τον έλεγχο των αποφάσεων και την ενημέρωση των συναδέλφων. Έτσι, κατορθώσαμε να επιβάλουμε την άποψη του κλάδου ότι κανείς δεν πλεονάζει και δεν δόθηκε ούτε ένα όνομα στην περιφέρεια για υποχρεωτικές αποσπάσεις.(Πλήρης τοποθέτηση υπάρχει στο 8ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 25-9-2013)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι προφανές ότι τα περιθώρια παρέμβασης και ανατροπής αντιεκπαιδευτικών αποφάσεων μέσα στο ΠΥΣΔΕ είναι περιορισμένα, κυρίως όταν οι αιρετοί δεν έχουν ενιαία στάση. Επομένως, ο ρόλος μας όλο αυτό το διάστημα ήταν ρόλος ενημέρωσης, αποκάλυψης, και υπεράσπισης των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών. Σε κάθε επαφή με τους συναδέλφους μας υπήρχε η παρότρυνση για διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους και για σεβασμό των αξιών που διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη. Δυστυχώς, πολλές φορές κάποιοι εμφανίζουν τα αυτονόητα δικαιώματα ως ρουσφέτια και «εξυπηρετήσεις», με στόχο να δεσμεύουν ψήφους και συνειδήσεις. Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τέτοιες λογικές και πρακτικές και ότι τις αντιπαλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Bαγγέλης (Άκης) Λουκάς Άννα Ρογδάκη

αιρετό τακτικό μέλος του ΠΥΣΔΕ αιρετό αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ

Tηλ. 6974320189 Τηλ.6932224033

email: [email protected] email: [email protected]

Εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

ΣΥΝΕΚ

Θεσσαλονίκη 02-11-2014

Tags: ΠΥΣΔΕ Δυτ. ΘεσσαλονίκηςΒαγγέλης ΛουκάςΆννα Ρογδάκη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα