Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με εκπρόσωπο του υπουργού οικονομικών συναντήθηκε αντιπροσώπεια Ατόμων με Αναπηρία που το μεσημέρι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία ο εκπρόσωπος του υπουργού δεσμεύθηκε απο το νέο έτος να οριστεί ραντεβού με τον Γκίκα Χαρδούβελη . Κατά την πορεία σημειώθηκε προς στιγμή μικροένταση όταν αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στην πορεία να προσεγγίσει την κεντρική είσοδο του υπουργείου οικονομικών. Στην ταχεία αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσε η κρίση στοχεύει η κυβέρνηση,

όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να μπει τέλος σε κάθε αποκλεισμό και να διασφαλιστεί η πιο πλατιά κοινωνική συμμετοχή τους αλλά και η ενεργός συμμετοχή τους σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο στις οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014) γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Φωτογραφικό υλικό: Κώστας Κορέλλης

Keywords
Τυχαία Θέματα